Ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου, ο Salvator Mundi που φέρεται να είναι έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν πρόκειται να εμφανιστεί στην έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του ουμανιστή ζωγράφου που διοργανώνει το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι επιμελητές του Λούβρου δεν πιστεύουν ότι πρέπει να το αποδώσουν αποκλειστικά  στον Ντα Βίντσι.

Ο ιστορικός τέχνης και συγγραφέας Μπεν Λούις έχει καταγράψει την εκπληκτική ιστορία του πίνακα που μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος όταν πωλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη, τον Νοέμβριο του 2017.

Μερικοί από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του Λεονάρντο, όπως ο Μάρτιν Κεμπ επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στην Οξφόρδη, επιμένουν ότι είναι πραγματικά το χαμένο έργο του μεγάλου καλλιτέχνη. Αλλοι πάλι είναι πιο προσεκτικοί ή αποτρεπτικοί.

Ο αγοραστής του αναγνωρίστηκε ότι είναι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε ότι ο πίνακας αυτός θα γίνει το λαμπρό έκθεμα στο παράρτημα του Λούβρου που εγκαινιάστηκε πέρυσι στο Αμπου Ντάμπι. Η ίδια συμφωνία του σαουδάραβα ηγέτη προέβλεπε τον δανεισμό του Salvator Mundi και στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης  Λεονάρντο Ντα Βίντσι για την 500η επέτειο από τον θάνατό του.

Η έκθεση του πίνακα στο Αμπου Ντάμπι ανακόπηκε απροσδόκητα πέρυσι. Και ο δανεισμός του στο Παρίσι για την έκθεση του Οκτωβρίου ματαιώθηκε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπεν Λούις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ του Χάι.

Ο Μπεν Λούις επικαλούμενος πηγές μέσα από το Λούβρο, λέει επίσης ότι δεν είναι αρκετοί οι επιμελητές του μουσείου που πιστεύουν ότι πρόκειται για έναν πίνακα ζωγραφισμένο αποκλειστικά από το χέρι του Ντα Βίντσι. Και εάν παρουσίαζαν τον «Salvator Mundi» σε έκθεση θα έπρεπε να τον παρουσιάσουν ως «Workshop», δηλαδή ως έργο του εργαστηρίου του μεγάλου ζωγράφου. «Αν πρόκειται να θεωρηθεί Workshop, είναι πολύ απίθανο να παρουσιασθεί στην έκθεση, επειδή ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να το δανείσει, καθώς η αξία του θα πέσει κατακόρυφα, κάπου προς το 1,5 εκατ. δολάρια», δήλωσε ο Μπεν Λούις.

ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ. Ο πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού με το δεξί χέρι σε σχήμα ευλογίας και το αριστερό να κρατά μία σφαίρα, αγοράστηκε από δύο αμερικανούς εμπόρους τέχνης, στο κατώτατο όριο σε μία δημοπρασία ενός ιδρύματος διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων στη Νέα Ορλεάνη, το 2005 για 1.175 δολάρια. Η κατάσταση του έργου τότε ήταν πολύ άσχημη και ύστερα από χρόνια αποκατάστασης οι εμπειρογνώμονες ήταν βέβαιοι πως πρόκειται για έναν χαμένο Λεονάρντο. Στο επόμενο στάδιο ο πίνακας συμπεριλήφθηκε στη μεγάλη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης στο Λονδίνο το 2011. Μετά την πώλησή του στον κύκλο του πρίγκιπα – διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν το 2017 – πυκνή σιωπή τύλιξε το έργο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιστορικού Τέχνης και συγγραφέα του βιβλίου «The Last Leonardo» Μπεν Λούις το αυθεντικό έργο βρίσκεται σε αποθήκη υψηλής ασφαλείας στην Ελβετία. «Είναι ο πίνακας που δεν τολμά να μας δείξει την όψη του», λέει ο ίδιος.