Πρωταγωνιστής είναι ένας μικρός ασθενής με κυστική ίνωση. Το σποτ σε 3D animation και με τίτλο «Η ζωή του Χάρη» έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συγκεκριμένη νόσο και για τις δυνατότητες πρόληψής της με τον έλεγχο φορείας της νόσου στα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς.

Μάλιστα, το πρωτότυπο αυτό τηλεοπτικό μήνυμα συνοδεύεται και από ταυτόχρονη διερμηνεία, ώστε να μην αποκλείεται κανείς από την ενημέρωση. Οπως εξηγεί η Αγγελική Πρεφτίτση, πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ινωση, αν δύο φορείς του γονιδίου αποκτήσουν παιδί, αυτό έχει 25% πιθανότητες να νοσήσει από την ασθένεια. Ο φορέας είναι απολύτως υγιής και στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 500.000 φορείς.

Η κυστική ίνωση είναι η πιο συχνή κληρονομική νόσος της λευκής φυλής. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 700 άτομα, ενώ κάθε εβδομάδα περίπου γεννιέται ένα παιδί με τη νόσο. Η κυστική ίνωση προκαλείται από μετάλλαξη του γονιδίου CFTR που κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη αυτή ρυθμίζει την παραγωγή ορισμένων συστατικών των εκκρίσεων του σώματος (π.χ. πεπτικά υγρά, βλέννα). Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο αυτό έχουν ως συνέπεια να παράγονται παχύρρευστες εκκρίσεις που προσβάλλουν όλα τα όργανα, κυρίως όμως τους πνεύμονες, το πάγκρεας, το ήπαρ, τους ιδρωτοποιούς αδένες κ.λπ. Με το πέρασμα του χρόνου, τα όργανα υφίστανται σοβαρότατες βλάβες και οδηγούνται στην ανεπάρκεια.

Οπως προσθέτει η Αγγελική Πρεφτίτση, «έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 2.000 γονιδιακές μεταλλάξεις οι οποίες προκαλούν την κυστική ίνωση. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια γονιδιακών μεταλλάξεων του νοσήματος λόγω της διαφορετικής καταγωγής των Ελλήνων».

Υπό τα δεδομένα αυτά, «ο έλεγχος μόνο μιας μετάλλαξης, ήτοι της πιο συχνά εμφανιζόμενης στη χώρα μας, της επονομαζόμενης “del508F”, το κόστος του ελέγχου της οποίας αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο προγεννητικού ελέγχου, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τους μέλλοντες γονείς από το ενδεχόμενο γέννησης παιδιού με κυστική ίνωση, δεδομένου ότι πλήθος άλλων μεταλλάξεων που εμφανίζονται στη χώρα μας – δεν ελέγχονται στην περίπτωση αυτή». Σημειώνεται ότι η καμπάνια γίνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) στο πλαίσιο του προγράμματος «Στηρίζω» και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ).