Η χώρα μας, λέει σχετική έκθεση, υποχώρησε το 2019 κατά μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας. Πιο συγκεκριμένα, κατέβηκε στην 58η μεταξύ 63 χωρών, ενώ βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Ιορδανία, το Περού και η Κολομβία. Εξίσου απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της χώρας μας στους δείκτες οικονομικής αποδοτικότητας, κυβερνητικής αποτελεσματικότητας αλλά και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Οι κάκιστες αυτές επιδόσεις υπενθυμίζουν πως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας έχει σοβαρά δομικά προβλήματα. Αποδεικνύουν ακόμη πως καμία ανάταξη της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καίριες και βαθιές μεταρρυθμίσεις. Αυτός θα πρέπει να γίνει ο βασικός στόχος. Και δεν θα πρέπει να τον χάσουμε από τον ορίζοντά μας παρασυρμένοι από πρόσκαιρες ψευδαισθήσεις περί αλλαγής σελίδας της οικονομίας. Δεν θα πρέπει να τον χάσουμε από τον ορίζοντά μας για να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η κρίση που ταλανίζει την οικονομία μας και την κοινωνία μας εδώ και μία δεκαετία.

Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες. Δυστυχώς, οι δυνατότητες αυτές περνούν ανεκμετάλλευτες με επιπτώσεις τραγικές, όπως η διαρροή εγκεφάλων και η συρρίκνωση του πληθυσμού. Οι δύο αυτές ωρολογιακές βόμβες δεν θα απενεργοποιηθούν εάν η χώρα παραμείνει κολλημένη σε νοοτροπίες και σχήματα που την κρατούν εγκλωβισμένη. Κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει αυτή ή η επόμενη κυβέρνηση και μόνο. Είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίσει και να υπηρετήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.