Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν οι δυο προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την πλήρωση των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών στο Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Νσυν».

Στην αντίστροφη μέτρηση προς τις εθνικές εκλογές η διαδικασία είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί (λόγω έλλειψης χρόνου και όχι παρατυπίας, καθώς η προκήρυξη έγινε πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου). Η υπουργός Πολιτισμού, πάντως, φέρεται να προχώρησε στις προκηρύξεις για δύο λόγους. Για να πείσει περί της συνέπειας των λόγων της – ότι δεν θα διορίζει τους επικεφαλής των μεγάλων οργανισμών – ασχέτως αν οι όποιες προσπάθειές της απέβησαν ώς τώρα άκαρπες. Αλλά και για να εγκλωβίσει τον/τη «διάδοχό» της, που αν διορίσει τελικά διευθυντές αντί να συνεχίσει τους διαγωνισμούς αναμένεται να δεχθεί πυρά.

Οι δυο θέσεις που προκηρύχθηκαν σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού είναι τριετείς με δυνατότητα μίας μόνο ανανέωσης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν προσόντα πιστοποιημένα με αντίστοιχους τίτλους, όπως προβλέπει ο ΑΣΕΠ, διαδικασία που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, όπου απέβη άκαρπη. Αν και είναι ανοικτή τυπικά όχι μόνο σε Ελληνες, αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους, η προϋπόθεση για «αποδεδειγμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας» περιορίζει την επιλογή των υποψηφίων, η οποία θα γίνει από ειδικά διορισμένη επιτροπή.