ΕΚΕΙ στον Πειραιά, στην ίδια ακτή (ακτή Κουντουριώτη) όπου αποβιβάστηκαν πριν από 100 χρόνια περίπου οι γονείς μου, πρόσφυγες από τον Πόντο.

ΕΚΕΙ και στην Πλατεία Αλεξάνδρας, όπου δεσπόζει το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη που η μητέρα του είναι ποντιακής καταγωγής – το γένος Υψηλαντών.

Παρακολούθησα εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Και ήταν συγκλονιστικό το δρώμενο του Ηλία Υφαντίδη που άφησε καθηλωμένους τούς εκατοντάδες καλεσμένους μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ηχος και φως μάς έφεραν συγκινητικές εικόνες από το παρελθόν. Μας ανέβασαν στους ουρανούς: η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου με τη συμπαντική μελωδία της, η Ευανθία Ρεμπούτσικα με τις συνθέσεις της και όλοι οι καλλιτέχνες με τις ερμηνείες τους.

Κάποια στιγμή ήθελα να κλάψω, όμως «κρατήθηκα», όχι από ντροπή, αλλά γιατί τα δάκρυα δεν θα μου επέτρεπαν να δω αυτό το εξαίσιο θέαμα.

Και ήθελα να κλάψω, όταν ο Ηλίας Υφαντίδης με την υπέροχη φωνή του, που αναπαράγει τους αντίλαλους των Ποντιακών Αλπεων, έπαιξε με τη λύρα του και τραγούδησε:

«Ασ’ σην Πατρίδαν έρθαμε

μ’ έναν μποχτσάν ‘ς σα χέρια

εχτάλευαμε το τσαϊρ’

εχόρευαμε σέρραν»

Και από κοντά στα ρεφρέν η εξαίσια χορωδία:

«Παναΐα Παναΐα ευκαιρώθαν τα χωρία

Παναΐα Παναΐα τ’ εμετέρτς τ’ ανθρώπ’ς ωρία».

Θυμήθηκα τα λόγια της μητέρας μου και του πατέρα μου, που ΝΑΙ σε αυτό το λιμάνι, σε αυτή την ακτή προσφυγόπουλα το 1923 αποβιβάστηκαν εκεί, 12 και 17 ετών αντίστοιχα και ακούμπησαν όλες τις ελπίδες τους στη Μητέρα Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τις πατρογονικές τους εστίες…

Κάπου εκεί έστησαν τις σκηνές τους ρακένδυτοι, περισσάνιδες… Οσοι επέζησαν από τις Γενοκτονίες και τις ασθένειες… Βούρκωσα, μα έπρεπε να αντέξω, να απολαύσω μέχρι το τέλος αυτή την υπέροχη βραδιά.

Και ο Ευάγγελος Μαρινάκης βούρκωσε στον σύντομο χαιρετισμό του, όπως και ο μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ. Εμπνευσμένη η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, λυράρηδες, αφηγητές, χορευτές, Πυρριχιστές, μουσικοί, καλλιτέχνες, χορωδοί, εξαιρετικοί… Και ο Ηλίας Υφαντίδης, εκτός από εξαίρετος λυράρης, τραγουδιστής, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, συνθέτης, δάσκαλος ποντιακής γλώσσας, ανέδειξε και το εξαίρετο ταλέντο του και στην καλλιτεχνική επιμέλεια.

ΕΥΓΕ, ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!