Εχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Και μέσα σε μόλις έναν μήνα ο συναγερμός έχει χτυπήσει δυο φορές. Χτύπησε προ εβδομάδος όταν αποκαλύφθηκε πως το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για το 2019 δεν περιλαμβάνει το Μάτι στις περιοχές υψηλής προστασίας. Και χτύπησε και χθες με την προειδοποίηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ότι η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ανέτοιμη απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών.

Η οργάνωση καταγγέλλει ότι το σύστημα πυροπροστασίας θα έπρεπε να είχε αλλάξει ριζικά συνεπεία της αύξησης των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, των σχεδόν 200.000 στρεμμάτων που έγιναν στάχτη μόνο την περασμένη χρονιά και βεβαίως των 102 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα στο Μάτι. Δέκα μήνες από εκείνη την ανείπωτη τραγωδία φαίνεται να μην έχει γίνει τίποτε. Τα κενά είναι πολλά και η αβλεψία των ιθυνόντων ακόμη μεγαλύτερη – είναι χαρακτηριστικό ότι η λίστα των περιοχών που κινδυνεύουν από πυρκαγιές έχει να επικαιροποιηθεί από το μακρινό 1984.

Οι εκλογές του Ιουλίου είναι οι πρώτες από το ακόμη πιο μακρινό 1928 που πραγματοποιούνται στη χώρα μας καλοκαίρι. Το μείζον ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει εκτός προεκλογικής ατζέντας. Τα κόμματα οφείλουν να καταθέσουν άμεσα προτάσεις και να πιέσουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα σε αυτό το σύντομο διάστημα που απομένει. Τώρα πια το ξέρουμε. Ακόμη και τα ελάχιστα μέτρα μπορεί να σώσουν ζωές.