Στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος. Να τραβήξει τόσο πολύ κάποιος το σκοινί, ώστε αυτό να σπάσει. Είναι αυτός ακριβώς ο κίνδυνος που διατρέχει η περιοχή μας εξαιτίας του πρόεδρου της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αντίθεση με την πάγια στρατηγική των προκατόχων του στην εξουσία, οι οποίοι υπήρξαν αφοσιωμένοι σύμμαχοι της αμερικανικής υπερδύναμης.

Είναι ακόμη φανερό πως ο πρόεδρος Ερντογάν τελεί υπό το κράτος πολιτικής και προσωπικής φόρτισης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μολονότι δίνει τεράστια σημασία στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη σε δύο εβδομάδες για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της πόλης, οι οποίες επαναλαμβάνονται έπειτα από αμφιλεγόμενη απόφαση της Δικαιοσύνης, ο τούρκος πρόεδρος ματαίωσε δεκάδες προεκλογικές ομιλίες προκειμένου να συγκαλέσει έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα της αγοράς των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς με βεβαιότητα ώς πού θα τραβήξει το σκοινί η Αγκυρα του Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί όμως να υποθέσει βάσιμα πως η τουρκική δραστηριότητα, από την οποία δεν λείπουν οι λεονταρισμοί και οι προκλήσεις, δεν θα σταματήσει εύκολα. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι πως οι λεονταρισμοί και οι προκλήσεις θα κλιμακωθούν το προσεχές διάστημα. Σε μια τέτοια διελκυστίνδα, αυτό που οφείλει να φροντίσει κανείς, είναι να βρεθεί από τη σωστή πλευρά του σκοινιού.