Ο κόσμος είναι πλέον πολύ μικρός για να φαντάζει μακριά μας το επεισόδιο που σημειώθηκε στον Κόλπο του Ομάν με την επίθεση σε δύο δεξαμενόπλοια. Το επεισόδιο αυτό υπενθυμίζει πως ο κόσμος είναι επίσης εξαιρετικά ασταθής. Και πως κάθε επεισόδιο τέτοιας μορφής μπορεί να γίνει η σπίθα μιας ευρύτερης ανάφλεξης, οι επιπτώσεις της οποίας είναι μάλλον απίθανο να περιοριστούν στην περιοχή του Κόλπου.
Η Ιστορία έχει διδάξει πως οι επιπτώσεις αυτές είναι πολλές φορές αλυσιδωτές. Το ωστικό κύμα ενός τέτοιου επεισοδίου θα επηρεάσει ασφαλώς την αγορά του πετρελαίου, αλλά όχι μόνο. Οι επιπτώσεις εκδηλώνονται σε γεωπολιτικό επίπεδο και μπορεί να φτάσουν έως την Ανατολική Μεσόγειο σε μια συγκυρία που κάθε άλλο παρά καλή είναι. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ειδικά αυτήν την περίοδο η γειτονική Τουρκία λειτουργεί ως παράγων αστάθειας στην περιοχή. Τι ρόλο θα παίξει, για παράδειγμα, η Αγκυρα, η οποία φλερτάρει με την Τεχεράνη, στην αντιπαράθεση της τελευταίας με την Ουάσιγκτον; Και πώς θα επιχειρήσει να επωφεληθεί εάν βρεθεί στην ανάγκη της η Ουάσιγκτον;
Ολες αυτές οι παράμετροι και όλα αυτά τα μετέωρα ερωτήματα εντείνουν την αβεβαιότητα. Αντίθετα με το σκάκι, στη γεωπολιτική σκακιέρα οι κινήσεις των παικτών δεν είναι καθορισμένες, ούτε οι συμμαχίες δεδομένες. Ακόμη και οι αντιδράσεις δεν υπαγορεύονται πολλές φορές από ψυχρούς υπολογισμούς, αλλά από τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Το παιχνίδι με λίγα λόγια δεν παίζεται σε σταθερό έδαφος και με σταθερούς κανόνες. Παίζεται σε κινούμενη άμμο.