Πριν ακόμη αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του επένδυσαν στο διχαστικό σύνθημα «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Αποδείχθηκε στη συνέχεια τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το σύνθημα στην πράξη. Κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος, ανάμεσα στους οποίους τρεις πρώην πρωθυπουργοί, στοχοποιήθηκαν ως ένοχοι για διαφθορά. Η στοχοποίηση συνοδεύτηκε με τόνους από λάσπη. Συνειδήσεις σπιλώθηκαν και προσωπικότητες του πολιτικού βίου αμαυρώθηκαν.
Για τους δύο από τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Σημίτη και τον Παναγιώτη Πικραμμένο, οι κατηγορίες αποδείχθηκαν έωλες. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τον τρίτο από αυτούς, τον Αντώνη Σαμαρά. Οπως φαίνεται, το σύνθημα «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν» επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί με το δόγμα «πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές». Το πολιτικό σχέδιο ήταν η ποινική δίωξη.
Ενα τέτοιο πολιτικό σχέδιο όμως δεν χωράει σε καμία δημοκρατία. Οπως δεν χωρούν η κατασκευή σκανδάλων και οι σκευωρίες, στόχος των οποίων είναι η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων. Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ως πολιτικός αντίπαλος νοήθηκε ακόμη κι ο Κώστας Σημίτης, ένας βετεράνος πολιτικός που υπηρέτησε το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας επί σειρά ετών.
Αυτό το γεγονός αποτελεί από μόνο του ένα ηθικό σκάνδαλο. Μένει να αποδειχθούν και οι άλλες παράμετροι αυτού του πολύ πραγματικού σκανδάλου.