Μήπως ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ασθενών που… τρέμουν τον γιατρό, με αποτέλεσμα όταν βρίσκεστε στο ιατρείο του να ανεβάζετε πίεση; Νέα έρευνα καταλήγει ότι οι υψηλές αυτές τιμές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, καθώς μπορεί να μην είναι «αθώες» για τον οργανισμό και συνολικότερα για την υγεία.

Ειδικότερα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το σύνδρομο της «λευκής μπλούζας» – όπως αποκαλείται ο φόβος που νιώθουν ορισμένοι – μπορεί να συνδέεται με υποκείμενο νόσημα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης, οι πιθανότητες να υποστεί κανείς καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι 33% υψηλότερες συγκριτικά με εκείνους που παραμένουν ψύχραιμοι κατά την ιατρική εξέταση. Το ρίσκο να πεθάνει κανείς πρόωρα, ανεξαρτήτως ιατρικού προβλήματος, βρέθηκε να είναι επίσης τρεις φορές υψηλότερο για όσους ανεβάζουν πίεση όταν βρίσκονται κοντά στον γιατρό τους.

«Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπέρταση στη θέα της λευκής μπλούζας μπορεί να μην παρακολουθούνται τακτικά. Πιθανότατα αισθάνονται ότι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Jordana Cohen, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ομως, και σύμφωνα πάντα με την ειδικό, όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης εκτός ιατρείου. Υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση θεωρείται οποιαδήποτε τιμή πάνω από 130/80. Στο πλαίσιο αυτό, η δρ Cohen συνιστά να έχουν όλοι ένα πιεσόμετρο στο σπίτι τους, ώστε να ελέγχουν τις τιμές της.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 στους 3 ενηλίκους ταλαιπωρούνται από υπέρταση, ενώ 1 στους 4 δεν γνωρίζει ότι έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συνολικά στην Ελλάδα η ασθένεια πλήττει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους, όμως συχνά αργούν να διαγνωστούν λόγω απουσίας ενοχλήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι τα κύρια όργανα-στόχοι της υπέρτασης είναι η ίδια η καρδιά, οι νεφροί, ο εγκέφαλος και τα μάτια, καθώς και οι αρτηρίες σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως η αορτή και οι αρτηρίες των ποδιών.