Ποια είναι η συχνότητα των ημικρανιακών κρίσεων; Πόσο συχνά αναγκάζεται ο ασθενής να απουσιάζει από την εργασία του, εξαιτίας του πόνου; Τι θεραπείες έχει δοκιμάσει και με τι αποτέλεσμα;
Αν και πρόκειται για σημαντικά ερωτήματα που αφορούν ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στη χώρα μας, τα περισσότερα παραμένουν αναπάντητα δεδομένης της μικρής «δεξαμενής» επιστημονικών στοιχείων.
Ομως, μια νέα έρευνα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος αποκαλύπτει την καθημερινότητα των ασθενών που υποφέρουν από ημικρανίες. Είναι ενδεικτικό ότι ένας στους δύο ζουν με το άγχος της επόμενης κρίσης, ενώ όταν αυτή τελικά συμβαίνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε οικογενειακές ή κοινωνικές εκδηλώσεις (τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% των ημικρανικών ασθενών παρά τις μεγάλες δυσκολίες τους συνεχίζει να εργάζεται. Ομως, το 55% θεωρεί πως οι ημικρανίες αποτελούν εμπόδιο στην επαγγελματική του εξέλιξη, υποψία που πιθανόν να συνδέεται με το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραδέχονται ότι η απόδοσή τους είναι μειωμένη τις ημέρες του πόνου.
Επιπλέον, το 40% δηλώνει ότι επηρεάζεται η σχέση με τον σύντροφο και τα παιδιά του, ενώ το 23% ότι επηρεάζεται η σχέση με τους φίλους του.
ΚΡΙΣΕΙΣ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι κρίσεις ημικρανίας… πληγώνουν και την ψυχολογία των ασθενών, κυρίως επειδή αισθάνονται (σε ποσοστό 70%) ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν τους καταλαβαίνουν. Αντίστοιχα, ένας στους πέντε μαρτυρά ότι έχει την ανάγκη να «κρύψει» την ημικρανία του, ενώ 14% βιώνει κατάθλιψη και έχει άρνηση για τη ζωή.
Επιπρόσθετα, το 43% δήλωσε πως νιώθουν αβοήθητοι και αγχωμένοι, 40% ότι είναι απογοητευμένοι, 28% ότι είναι θλιμμένοι, 25% ότι είναι οργισμένοι, 21% ότι είναι απαισιόδοξοι, 16% ότι είναι μόνοι με μόνο 6% να είναι αισιόδοξοι.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Σύλλογο και είχε ως σκοπό την καταγραφή στοιχείων σχετικών με δεδομένα δημογραφικά, κλινικά, χρησιμοποιούμενων θεραπειών, επίπτωσης στη ζωή και την εργασία, από μεγάλο αριθμό ελλήνων ασθενών με ημικρανία.
Το ερωτηματολόγιο της διαδικτυακής έρευνας, που αποτελείται από 52 ερωτήσεις, συντάχθηκε σε συνεργασία με τους ιατρούς – συμβούλους του Συλλόγου Δρ. Μιχάλη Βικελή και Δρ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη. Πρόσκληση να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε στα μέλη του, αλλά και στους επισκέπτες του διαδικτυακού τόπου του Συλλόγου.