Η σύγκλιση της Ελλάδας στην οικονομία, την ανάπτυξη, την λειτουργία του κράτους και των θεσμών με τον παραδοσιακό δυτικοευρωπαϊκό πυρήνα της ΕΕ αποτέλεσε με τον ένα ή άλλο τρόπο ένα βασικό ζητούμενο σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο.
Ομως τα (επιμέρους και ανεπαρκή) βήματα προόδου που είχαν γίνει επί δεκαετίες χάθηκαν ή βρέθηκαν να απειλούνται μέσα στη δίνη της κρίσης και των πολιτικών ακραίας λιτότητας 2010-14. Αφενός μεγάλωσε πολύ η απόσταση της χώρας από τις οικονομικές επιδόσεις του πυρήνα της ΕΕ, αφετέρου χάθηκε πολύτιμο κεφάλαιο διεθνούς αξιοπιστίας. Παράλληλα αναδείχθηκε ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της διεύρυνσης του πεδίου των δικαιωμάτων του πολίτη.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε έναν διπλό στόχο. Οχι μόνο να βγούμε από το καθεστώς των Μνημονίων και της μειωμένης ελευθερίας λήψης αποφάσεων, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε από τον Αύγουστο του 2018. Αλλά επίσης να μην ξαναγυρίσουμε στην προ κρίσης κατάσταση της χώρας, στην κατάσταση δηλαδή που προκάλεσε την κρίση.
Στην κατασπατάληση των Πλαισίων Στήριξης – ΕΣΠΑ σε έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και υψηλής κοστολόγησης. Στις δανειοδοτήσεις που αντί να γίνονται αναπτυξιακές επενδύσεις έφευγαν στο εξωτερικό. Στη συνεχή μείωση της παραγωγικότητας λόγω καθυστέρησης στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή. Στη διαπλοκή και τη διαφθορά που αξιοποιούσε τη γραφειοκρατία για να ελέγχει τα πάντα. Στην περιορισμένη εξωστρέφεια της οικονομίας.
Αντί για αυτά, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της τετραετίας 2019-23 είναι η σταθεροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης με στηρίγματα την τόνωση της απασχόλησης και της εσωτερικής ζήτησης, τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που δημιουργεί η θέση της χώρας σε τομείς όπως η ενέργεια και ο τουρισμός.
Η ανάκτηση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας και η αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του ρόλου της χώρας στην ευρύτερη περιοχή συνηγορούν στην επιτυχία του σχεδίου μας. Από τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις τριμερείς συνεννοήσεις με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, η Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι σε πόλο περιφερειακής σταθερότητας.
Τα θετικά αποτελέσματα του συνόλου της πολιτικής των τελευταίων ετών φαίνονται στους δείκτες της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, την αυξανόμενη ροή των ξένων επενδύσεων.
Η εναλλακτική επιλογή που έχουν οι έλληνες πολίτες για το μέλλον, το πρόγραμμα της ΝΔ, ξεκινάει και τελειώνει με μια γενικόλογη υπόσχεση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Που υποτίθεται πως με θαυματουργό τρόπο θα φέρει την ταχύτερη ανάπτυξη.
Η σταδιακή μείωση της φορολογίας αποτελεί από το 2017 και δική μας δέσμευση, μέσα στο συνολικό μας σχέδιο. Οχι όμως αποσπασματικά και με προεκλογικό σχεδιασμό όπως την προβάλλει η ΝΔ, όχι στηριγμένη σε περικοπές στον δημόσιο τομέα και στο κοινωνικό κράτος, οι οποίες θα τσακίσουν κυριολεκτικά την εσωτερική ζήτηση και άρα θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Οπως είπε και ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν πρόσφατα, λέμε όχι στην «τρέλα» του νεοφιλελευθερισμού που υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε ευρωπαϊκής χώρας.
Οπως λέμε αποφασιστικά όχι στη φοβική αντίληψη της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική, στις αδιέξοδες εθνικιστικές κορόνες, στην υπερσυντηρητική αντίληψη για το κράτος και τους θεσμούς. Σε όλα αυτά τα ακραία στοιχεία και απόψεις που έχουν καταλάβει εξ εφόδου τη ΝΔ και την έχουν απομακρύνει από τον στόχο της σύγκλισης της Ελλάδας με τις σύγχρονες δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες.
Αυτή η οικονομική και θεσμική σύγκλιση, η δίκαιη και σταθερή ανάπτυξη μέσα σε ένα σύγχρονο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, είναι η μόνη διασφάλιση μιας θετικής προοπτικής για τη χώρα. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Μπορεί να επιτευχθεί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Η απόφαση ανήκει στους πολίτες.