Η ιδιομορφία του νησιωτικού ελληνικού χώρου και εν προκειμένω των νησιών των Κυκλάδων απαιτούν ειδική πολιτική που αναφέρεται με τον όρο της «νησιωτικότητας».
Ωριμες και αποτελεσματικές προτάσεις θα μπορούσαν να είναι:
Για την Υγεία: Λειτουργία Κέντρων Υγείας σε όλα τα νησιά ως και πολυδύναμων ιατρείων σε μεγάλα χωριά και κανονικά ιατρεία στα υπόλοιπα με επίκεντρο την πρόληψη.
Η ενίσχυση και η ενδυνάμωση των τριών νοσοκομείων του νομού ειδικά του νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ενισχυμένο ΚΥ. Ασφαλές σύστημα διακομιδών με όλα τα μέσα προς την κατάλληλη υγειονομική μονάδα (ανάλογα με την πάθηση) εντός ή εκτός του νομού.
Για την Οικονομία: Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Η μείωση των παράλογα υψηλών αντικειμενικών αξιών των ιδιοκτησιών που παρασύρουν τον ΕΝΦΙΑ σε ανεξέλεγκτες τιμές δημιουργούν μεγάλες δυσκολίες ώς αδυναμία όλων των τύπων των μεταβιβάσεων.
Η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εγκαταλειμμένων χωριών για να ξαναζωντανέψουν τα κάποτε πυκνοκατοικημένα ιστορικά χωριά που τώρα αργοπεθαίνουν.
Η ενίσχυση της μικρής αλλά ποιοτικής αγροτικής παραγωγής μειώνοντας το κόστος (ακριβά καύσιμα, σπόροι, ζωοτροφές και μεταφορικά καθώς και αυξημένη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές).
Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων με προσόντα που προέρχονται από τα αντίστοιχα νησιά για να ζήσουν στον τόπο που αγαπούν και θέλουν να προσφέρουν.
Για το φυσικό ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον: Το φυσικό περιβάλλον πρέπει να προφυλαχτεί από την ανεξέλεγκτη και παράνομη δόμηση, να καθοριστούν νέες ζώνες χρήσης γης και να ολοκληρωθεί σύντομα ένα ορθολογιστικό Κτηματολόγιο. Πρέπει να προφυλαχτεί ο υδροφόρος ορίζοντας των νησιών και να αναπτυχθούν άλλες μορφές παροχής νερού όπως φράγματα και αφαλάτωση. Αναγκαία είναι η εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων για όλα τα νησιά. Ανάδειξη και συντήρηση των μνημείων των νησιών που αρχίζουν από τα προϊστορικά χρόνια για να γίνουν επισκέψιμα εφόσον εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Η ανάδειξη και η διατήρηση των πολιτισμικών στοιχείων όπως τραγουδιών, χορών, μαγειρικής και τοπικών διαλέκτων. Η διατήρησή τους και η μεταφορά τους στις επόμενες γενιές μπορεί να γίνει μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης καταρχήν στα επαγγελματικά λύκεια.
Η αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων θα συμβάλλει στη δημιουργία ποιοτικού και εναλλακτικού τουρισμού με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η συγκοινωνία να είναι φτηνή και ολοκληρωμένη όλων των τύπων (και υδροπλάνα) που θα καλύπτεται πλήρως από το μεταφορικό ισοδύναμο. Απαιτούνται σύγχρονα λιμάνια και επέκταση των εναπομεινάντων κρατικών αερολιμένων Σύρου, Νάξου και Μήλου.
Για το κοινωνικό κράτος: Φροντίδα των οικονομικά αδυνάτων και ευπαθών πολιτών με φροντίδα και στο σπίτι. Αναγκαία είναι και η πρόβλεψη της οικονομικής ενίσχυσης ή της παροχής φθηνής κατοικίας μέσα από δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών για υπαλλήλους χωρίς εντοπιότητα καθότι η κατοικία σε πολλά νησιά λόγω τουρισμού είναι δυσεύρετη και πανάκριβη.