Την ανάγκη επαγρύπνησης και αποστολής ξεκάθαρων μηνυμάτων προς κάθε κατεύθυνση όσον αφορά τα εθνικά θέματα τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης. Ο ίδιος μεταφέρει τους μεγαλύτερους προβληματισμούς της νεολαίας, όπως τους ακούει κατά τις συναντήσεις του, κάνοντας λόγο για μια «συμφωνία με τους νέους, στις 7 Ιουλίου να πουν “φτάνει πια”, για να πει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση την επόμενη μέρα».
Τι μηνύματα περνά το σύνθημα «σχέση εμπιστοσύνης» με το οποίο κατεβαίνετε στη μάχη του σταυρού;
Προσπαθώ να ακούω τους συμπολίτες μου, να μεταφέρω τη φωνή τους, να αναζητώ λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενέστεροι, η μεσαία τάξη, οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η νέα γενιά. Δεν λέω μεγάλα λόγια, γιατί δεν θέλω να βρεθεί ποτέ κανένας που θα πει «άλλα μού έλεγες, Σταύρο». Η προσήλωση στην αρχή αυτή, ο σεβασμός στη συμπολίτισσα και τον συμπολίτη μου και η συναίσθηση της ευθύνης απέναντί τους χτίζουν μια σχέση εμπιστοσύνης. Φιλοδοξώ, λοιπόν, η σχέση αυτή να δυναμώνει και να επεκτείνεται. Και προσδοκώ να καταγραφεί ξεκάθαρα στην κάλπη.
Πώς η ΝΔ θα δώσει ευκαιρίες στη νέα γενιά;
Εχω συχνά συναντήσεις με νέες και νέους. Κάποιες φορές μαζί με ειδήμονες που δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν. Το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους περισσότερους είναι που ψάχνουν, μα δεν βρίσκουν δουλειά. Οτι πήραν πτυχία και τα κρέμασαν στον τοίχο. Οτι ακόμη κι όσοι απασχολούνται προσωρινά σε κάτι άσχετο, πληρώνονται για τετράωρα, ενώ πολλοί δεν έχουν ούτε καν ασφαλιστική κάλυψη. Συγκλονιστικές, όμως, είναι και οι αφηγήσεις φοιτητριών και φοιτητών για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμιά μας. Αναγκάζονται να περνούν ανάμεσα από βαποράκια και παράνομους πλασιέ «μαϊμούδων». Κι ακόμα χειρότερα γίνονται συχνά στόχος μπαχαλάκηδων, που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ, ορμητήρια επιθέσεων και καταφύγια παρανομίας. Κάναμε, λοιπόν, μια συμφωνία με τους νέους. Στις 7 Ιουλίου να πουν «φτάνει πια» για να πει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Αλλά και να εφαρμόσει, ταυτόχρονα, το σχέδιο «λιγότεροι φόροι, περισσότερες επενδύσεις», που θα φέρει νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Με ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις για τη στήριξη της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα δώσουν στα παιδιά τη δυνατότητα να κάνουν κάτι δικό τους. Εχω, πάντως, διαπιστώσει πως με τους πιο πολλούς συμπίπτουμε στο ίδιο όραμα. Μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες, που επιτρέπει στον καθένα να πλάθει όνειρα και να τα κάνει πραγματικότητα.
Ποιες θεωρείτε βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης;
Οπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ξεκινήσουμε με τον νόμο για την κυβερνητική δομή που θα λειτουργήσει σαν κορυφή στην πυραμίδα της διοίκησης, θα εγκαινιάσει συντονισμένη δράση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα αναβαθμίσει τον επιτελικό ρόλο του κράτους. Αμεσες θα είναι οι παρεμβάσεις για τη δημόσια ασφάλεια, την κατάργηση του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, που κατάντησε προσβολή για τη δημοκρατία μας, και την ακύρωση του νόμου Παρασκευόπουλου που αποφυλακίζει επικίνδυνους εγκληματίες. Και βέβαια στις προτεραιότητές μας είναι το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεκινήσει η μείωση των φόρων, όπως έχουμε εξαγγείλει, για να τονωθεί η ανάπτυξη και να ανασάνει η μεσαία τάξη. Σημειώνω ακόμη μια σειρά δράσεων που στόχο έχουν να ξαναβρούν την αξία τους τα σπίτια μας και να στηριχθούν οι πιο αδύναμες οικογένειες. Μην ξεχνούμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα σήμερα μικραίνει και γερνά, ότι το Δημογραφικό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του έθνους και ότι μπορούμε να χτίσουμε μια πιο δίκαιη και συνεκτική κοινωνία.
Ποια είναι η θέση σας για τα εθνικά μας θέματα; Υπάρχουν απαράβατες κόκκινες γραμμές;
Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας Αττίλας 3 στην κυπριακή ΑΟΖ, ακούγονται απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, εκδίδονται αλλεπάλληλες αγγελίες για ασκήσεις ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, γίνονται εξαιρετικής επικινδυνότητας παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία, αφού κατάφερε να καταστήσει ανενεργά τα δικαιώματα της Ελλάδας στην αιγαιακή υφαλοκρηπίδα, επιχειρεί τώρα να κάνει το ίδιο εις βάρος της Κύπρου, αλλά και να γκριζάρει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Εχει, ήδη, καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτες που εμφανίζουν ως τουρκική μια τεράστια θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στη Ρόδο, το Καστελλόριζο, την Κρήτη και την Κύπρο και δεν κρύβει ότι αυτός είναι ο επόμενος στόχος της. Επιχειρεί, ταυτόχρονα, ένα ακόμη βήμα με κατεύθυνση τη διχοτόμηση της Κύπρου και διαμηνύει πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς δική της συμμετοχή. Αναντίλεκτα οι επόμενες κινήσεις της εξαρτώνται, σε έναν μεγάλο βαθμό, από την τροπή που παίρνουν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις συνέπειες που παράγουν. Εχουμε, πάντως, τη δυνατότητα να επισημάνουμε προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας ότι η νέα τουρκική πρόκληση αναδεικνύει την πραγματική διάσταση του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής και να εστιάσουμε στη διεθνή κοινότητα, που ανέχθηκε την εισβολή και την κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υποχρέωσή της να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ελληνες να επαγρυπνούμε, αλλά και να στέλνουμε ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Και το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε τώρα είναι ένα: ότι στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Συμπίπτουν, άλλωστε, οι γραμμές αυτές με εκείνες που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Συστάσεις για υποχωρήσεις που στόχο έχουν να δικαιώσουν ανάλογες πολιτικές του παρελθόντος αποθρασύνουν τους γείτονες και μόνο ζημιά προκαλούν την ώρα αυτή.