Στη μοναξιά…βουλιάζει ένας στους δέκα Ελληνες, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα νιώθουν συχνά ότι δεν έχουν κανέναν. Αντίστοιχα τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι συναντιούνται με την οικογένεια ή με τους φίλους τους  μόλις μία φορά τον μήνα, στοιχεία που καταρρίπτουν τον μύθο των «ζεστών», καθημερινών σχέσεων.

Οπως μάλιστα προκύπτει από τα ίδια στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre – JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη τόσο όσον αφορά το υποκειμενικό αίσθημα μοναξιάς των ανθρώπων όσο και την πιο αντικειμενική κατάσταση της κοινωνικής απομόνωσης, που αξιολογείται με βάση τη συχνότητα των οικογενειακών και φιλικών επαφών.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 75 εκατομμύρια ευρωπαίοι ενήλικοι (18%) συναντιούνται με την οικογένεια ή τους φίλους τους το πολύ μία φορά τον μήνα. Στον αντίποδα της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, όπου πάνω από το 40% των ανθρώπων βλέπουν την οικογένειά τους και τους φίλους τους το πολύ μία φορά τον μήνα, βρίσκονται η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, όπου αυτό συμβαίνει μόνο στο 8% των ενηλίκων.

Από την άλλη, συνολικά 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (7%) νιώθουν μοναξιά πολύ συχνά. Εκτός από την Ελλάδα, ένας στους δέκα νιώθει αποκομμένος από τους αγαπημένους τους και σε άλλες χώρες (Ουγγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία). Μικρότερα είναι τα ποσοστά στην Ολλανδία και στη Δανία (3%), στη Φινλανδία (4%), καθώς επίσης στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία (5%).

Και ενώ καταρρίπτεται – όπως προκύπτει από τα δεδομένα της ίδιας μελέτης – το στερεότυπο περί «θερμών» Νοτίων και «ψυχρών» Βορείων, οι επιστήμονες αποδίδουν τα ευρήματα σε παράγοντες όπως η κακή υγεία και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες (που είναι συχνότεροι στη Νότια  και στην Ανατολική Ευρώπη) που ευνοούν τη μοναξιά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μοναχική ζωή δεν «στοιχειώνει» μόνο την καθημερινότητα των ηλικιωμένων. Ειδικότερα, οι πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία είναι περισσότερο απομονωμένοι κοινωνικά (9% περισσότερο από ό,τι οι κάτω των 65 ετών), όμως δεν αναφέρουν αισθήματα μοναξιάς τόσο συχνά όσο οι ηλικιακές ομάδες 26-45 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν χειρότερη υγεία, αντιμετωπίζουν υψηλότερο ρίσκο για ψυχολογικά προβλήματα και χαρακτηρίζονται από πιο  απαισιόδοξες αντιλήψεις, ενώ νιώθουν να απειλούνται περισσότερο από τις καθημερινές καταστάσεις. Επιπλέον, η μοναξιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, στον ίδιο βαθμό με την παχυσαρκία και το κάπνισμα.