Eκείνη η Κυριακή ήταν αλλιώτικη και ας είχε (όπως η χθεσινή) εκλογικά κέντρα, εκτιμήσεις της τελευταίας στιγμής και δηλώσεις από τους μονομάχους. Ηταν Ιανουάριος του 2016. Τότε που ένα αουτσάιντερ έκανε την ανατροπή (κάθε προγνωστικού, αλλά και του πρώτου εκλογικού γύρου), αφήνοντας δεύτερο το φαβορί. Ο νικητής εκείνης της Κυριακής – τριάμισι χρόνια πριν, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ – πάτησε αυτόματα το χρονόμετρο της αντίστροφης μέτρησης για τη χθεσινή πολιτική αλλαγή στην χώρα. Το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος: «Ας το γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες, από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ. Τσίπρας» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη τοποθέτησή του ως ο ένατος πρόεδρος της ΝΔ (έχοντας κερδίσει τη μάχη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη). Λίγο πριν κλείσει τα 48 χρόνια του, ο τότε βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ ευχαριστούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τον οδήγησαν στην προεδρία της κεντροδεξιάς παράταξης και δεσμευόταν για «ανανέωση, αλήθεια, αποτελεσματικότητα, συνέπεια, εργατικότητα, επαφή με την κοινωνία και αξιοκρατία χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».
Ηταν και τότε όσο ενωτικός εμφανίστηκε τώρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε εβδομάδων στη new age (χωρίς ανοιχτές συγκεντρώσεις) προεκλογική καμπάνιά του. «Είμαι αουτσάιντερ, αλλά στην ιστορία της ΝΔ τα αουτσάιντερ κερδίζουν» έγραφε στο Twitter στις αρχές του 2016. Και προ ημερών θυμήθηκε εκείνες τις στιγμές, λέγοντας περίπου το ίδιο: «Δεν ήμουν το φαβορί για να εκλεγώ. Πολλοί θεωρούσαν ότι είμαι πολύ εκσυγχρονιστής, ίσως πιο φιλελεύθερος ή δεν ταιριάζω με τη Νέα Δημοκρατία, έτσι όπως την ήξεραν κάποιοι». Αν κάτι μπορεί να συμπεράνει κανείς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη των τελευταίων τριάμισι ετών – το αουτσάιντερ της ΝΔ που έγινε πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός της χώρας – είναι ότι ο πολιτικός λόγος του τελικά ξεπέρασε το κομματικό του ακροατήριο, βρίσκοντας απήχηση σε άλλους χώρους (στην Ευρώπη, στην πραγματική οικονομία, ακόμα και στην Κεντροαριστερά). Ηθελε να μετατρέψει τη ΝΔ σε μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης» όπως έχει πει. Στόχος του εξαρχής ήταν να κάνει τη θετική έκπληξη στην Ευρώπη (όπως έχει γράψει ο Σάιμον Νίξον της «Wall Street Journal») και να θέσει υπό αφόρητη πίεση τον Αλέξη Τσίπρα (σύμφωνα με τον Χιούγκο Ντίξον του Reuters).
Συμφωνία Αλήθειας. Γι’ αυτό έβαλε αμέσως μπροστά τις μηχανές της ανανέωσης και διεύρυνσης που είχε υποσχεθεί και επιθυμούσε: με τη Συμφωνία Αλήθειας (το προγραμματικό πλαίσιο) που παρουσίασε στην πρώτη ομιλία του στην 81η ΔΕΘ, με τη δέσμευση της μείωσης φόρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με την ίδρυση του Μητρώου Στελεχών, με νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές, με πανεπιστημιακούς και οικονομολόγους στο πλευρό του ως συμβούλους, με την κάρτα μέλους ως μέρος της προσπάθειας εξορθολογισμού των οικονομικών του κόμματος. Ειδικά η Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο αποτέλεσε ένα από τα πιο κομβικά αφηγήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δίνει σαφώς το στίγμα του και για την επόμενη μέρα: οι επενδύσεις φέρνουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη δημιουργεί καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Από την πρώτη στιγμή μίλησα για μια Συμφωνία Αλήθειας που θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη προς όφελος όλων. Τήρησα αυτή τη Συμφωνία», είπε την περασμένη Παρασκευή από το Θησείο, στη μοναδική ανοιχτή ομιλία της προεκλογικής εκστρατείας του. Οσο για το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, μια πρωτοβουλία Μητσοτάκη που είχε προκαλέσει ντόρο τον Οκτώβριο του 2016, ήταν ο τρόπος του να βρει… φλέβα χρυσού στην ανάγκη του να στελεχώσει το κόμμα με ανθρώπους του δικού «στυλ». Ο ίδιος τελικά θεωρεί πετυχημένο το πρότζεκ Μητρώο, δεδομένου ότι από αυτό άντλησε πάνω από 40 πρόσωπα για τα γαλάζια ψηφοδέλτια. Για τις ομάδες εργασίας που έτρεχαν την διαδικασία πάντως δεν ήταν απλή δουλειά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει ξεσκαρτάρισμα των χιλιάδων αιτήσεων και βιογραφικών και λεπτομερείς συνεντεύξεις για να βρεθούν επτά κρίσιμες κατά τον ίδιο δεξιότητες: ακεραιότητα, επιρροή, συνέπεια, δημιουργική σκέψη, κοινωνική αντίληψη, προσήλωση στο αποτέλεσμα και επικοινωνία. Οπως λένε οι συνεργάτες του, άλλωστε, ο ίδιος θεωρεί την επιστημονική επάρκεια και το ήθος «απαράβατους όρους» για όποιον ασχολείται με τα κοινά. Στο παρελθόν μάλιστα περιγράφοντας τη ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει τη φράση «μαγαζί γωνία, χωρίς εμπόρευμα»! Ετσι αποκάλυψε τη στόχευσή του για ανανέωση ιδεών και προσώπων.
Ο αριστούχος του Κολλεγίου Αθηνών με σπουδές στην Αμερική (Harvard και Stanford) πέρασε για μια δεκαετία από τον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank, σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο, ανώτατο στέλεχος στην Alpha Ventures και στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ για τρία χρόνια διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (τον Ιανουάριο του 2015 τετραπλασίασε τους σταυρούς που έλαβε στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012). Σε υπουργική θέση και συγκεκριμένα στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρέθηκε στις 25 Ιουνίου 2013 και μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Η επιστροφή στην κυβέρνηση τον έχει στο τιμόνι της.