Η χώρα μας δυστυχώς δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Αντιθέτως, όπως έχουν δείξει διεθνείς μετρήσεις, βρίσκεται σε θέσεις της σχετικής κατάταξης που απέχουν από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν πως ήταν απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που όχι μόνο δεν περιποιεί τιμή στη χώρα μας, αλλά έχει και πλήθος παρενεργειών σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο ελεγκτικός υπερμηχανισμός που σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να χαιρετιστεί ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και να χαιρετιστεί κυρίως επειδή φαίνεται πως ο μηχανισμός αυτός δεν θα είναι μια δημόσια υπηρεσία εντός της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά μια ανεξάρτητη Αρχή που θα δρα αυτόνομα τόσο σε σχέση με τη διοίκηση όσο και με την πολιτική εξουσία. Χωρίς την αυτονομία αυτή, οι ρόλοι του ελεγκτή και του ελεγχομένου θα συνέπιπταν. Το πιθανότερο λοιπόν θα ήταν ότι θα εξακολουθούσαν να βασιλεύουν η αδιαφάνεια και η διαφθορά.
Η κυβέρνηση δεν ανακάλυψε ασφαλώς τον τροχό. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», εισήγαγε ένα μοντέλο από τη διεθνή πρακτική και πιο συγκεκριμένα το μοντέλο που εφαρμόστηκε πριν από 45 χρόνια στη Σιγκαπούρη και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα ίδια αποτελέσματα πρέπει να φανούν σύντομα και εδώ. Οχι επειδή πρέπει να προσομοιάσει η χώρα μας με μια ασιατική. Αλλά επειδή πρέπει να επιστρέψει στον πυρήνα της Ευρώπης.