Οι ενδείξεις ότι το οικονομικό κλίμα αλλάζει είναι πολλές και σαφείς. Είναι σαφής ένδειξη το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, αποτέλεσμα του οποίου είναι πλέον ότι η χώρα μας δανείζεται φθηνότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Εξίσου σαφής ένδειξη είναι η πρόβλεψη διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων και οίκων πως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είναι προ των πυλών. Αλλά και η αίσθηση του επιχειρηματικού κόσμου πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι οιωνοί αυτοί είναι ασφαλώς καλοδεχούμενοι. Θετικό κλίμα στην οικονομία σημαίνει επενδυτική εξωστρέφεια και επομένως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι οιωνοί όμως δεν αρκούν. Για να κερδηθεί το στοίχημα της οικονομικής ανάκαμψης θα χρειαστεί συνεχής προσήλωση στον στόχο. Θα χρειαστούν σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και πολλές ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να διευκολυνθεί η ιδιωτική οικονομία και την ανάγκη να προστατευθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

Το θετικό κλίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την τήρηση μιας σειράς από τέτοιες προϋποθέσεις, αλλά και χωρίς τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα αποδείξει πως στη χώρα δεν βασιλεύει ένα γραφειοκρατικό χάος, αλλά έχουν εδραιωθεί οι καλύτερες κατά το δυνατόν συνθήκες για να εργαστούν, όπως πρέπει να εργαστούν, οι παραγωγικές δυνάμεις.