Ενας από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες ποιητές – παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν αυτοαποκαλούνταν ποιητής – που άφησε έντονη τη σφραγίδα του στον χώρο των γραμμάτων όχι μόνο μέσω των στίχων του, αλλά και των εξαιρετικών μεταφράσεών του, ο Χριστόφορος Λιοντάκης, έχασε τη μάχη για τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Λάτρης του απέριττου, σεμνός, με χιούμορ και χαμηλών τόνων, ο Χριστόφορος Λιοντάκης είδε το πρώτο φως του ήλιου το 1945 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και Φιλοσοφία του Δικαίου στο Παρίσι.

Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Το τέλος του τοπίου» και 26 χρόνια αργότερα, το 1999, η συλλογή του «Με το φως» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης κι έναν χρόνο μετά με το βραβείο ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω».

Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Harvard Review», ενώ και ο ίδιος άφησε σημαντικό έργο ως μεταφραστής αφού είχε ασχοληθεί συστηματικά με τη γαλλική ποίηση και τη λογοτεχνία, έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων Ζενέ, Απολινέρ, Μπονφουά, Ελιάρ, Ρεμπό, Πονζ, Βαλερί, Σταντάλ και έχοντας εκδώσει «Ανθολογία γαλλικής ποίησης», ενώ τον είχε απασχολήσει και η θεατρική μετάφραση.

Ανάμεσα στις διακρίσεις που έλαβε για το έργο του ήταν η ανακήρυξή του σε Ιππότη της Τάξεως Γραμμάτων και Τεχνών από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, ενώ η γενέτειρά του, ο Δήμος Ηρακλείου, του απένειμε το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του, που έχουν κυκλοφορήσει σε ψηφιακό δίσκο υπό τον τίτλο «Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης – Χριστόφορος Λιοντάκης». Υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Η κηδεία του Χριστόφορου Λιοντάκη θα γίνει σήμερα στις 16.30 από το Νεκροταφείο Χαλανδρίου.