Δεν είναι ασφαλώς το πιο σημαντικό. Είναι όμως ένα μεγάλο και προσωπικό στοίχημα που ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κερδίσει: η πιστή και καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί προεκλογικά, ο υπουργός Υγείας το έχει πάρει ζεστά και ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης που τοποθετήθηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος έχει δείξει με τις πρώτες κιόλας παρεμβάσεις του ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Αντιστάσεις θα υπάρξουν. Τόσο θεωρητικού χαρακτήρα, που αφορούν τα κακώς εννοούμενα δικαιώματα των καπνιστών, όσο και οικονομικού τύπου, που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα ορισμένων επιχειρήσεων. Κάποιοι προκλητικοί πολιτικοί θα κηρύξουν αντάρτικο, ήδη δεν διστάζουν να ανάψουν τσιγάρο ακόμη και στο καφενείο της Βουλής. Αργά ή γρήγορα, όμως, όλοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τον νόμο. Και η Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες, όπου το κάπνισμα δεν γίνεται αποδεκτό σε δημόσιους κλειστούς ή και ορισμένους ανοιχτούς χώρους.

Υπάρχει όμως μια «αντίσταση» που ξεχωρίζει, γιατί είναι πραγματικά ανήκουστη: οι γιατροί και νοσοκόμοι που καπνίζουν μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία, δίνοντας όχι μόνο το χειρότερο παράδειγμα, αλλά παραμελώντας και τα καθήκοντά τους. Οι καταγγελίες που δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι εντυπωσιακές. Και εδώ δεν μπορεί να επιδειχθεί καμιά επιείκεια.

Θα βγαίνουν λοιπόν οι καπνιστές έξω (από το νοσοκομείο, την ταβέρνα, το γήπεδο) για να καπνίσουν; Ναι, αυτό θα κάνουν. Και, όπως έγραφε ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης σε ένα κείμενό του που αναδημοσίευσαν το περασμένο Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», δεν χρειάζεται να τους λυπάται κανείς. Ας τους λυπάται που καπνίζουν ελεύθερα στο σπίτι τους.