Τι προστατεύει το λεγόμενο πανεπιστημιακό άσυλο, που υπερασπίστηκε και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ; Τις βίαιες μειοψηφίες που λυμαίνονται τον πανεπιστημιακό χώρο για δικά τους οφέλη. Προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές – εμπόριο λαθραίων προϊόντων ή ναρκωτικών. Προστατεύει όσους προετοιμάζουν ή όσους διεξάγουν ιδεολογικούς πολέμους εντός του πανεπιστημίου.
Τι κυρίως δεν προστατεύει; Δεν προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης. Αν, μολονότι μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, έχεις μια άποψη που δεν αρέσει σε αυτούς που το άσυλο προστατεύει, πήγαινε να τη διατυπώσεις αλλού. Σε ένα καφενείο, ας πούμε, μπορείς να μιλήσεις άνετα π.χ. για τις φιλελεύθερες ιδέες, εναντίον της πολιτικής ορθότητας ή για τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Στο πανεπιστήμιο δεν μπορείς.
Η ελληνική Αριστερά, επί της ουσίας υπερασπίζεται ένα χώρο στον οποίο μονοπωλούνται μόνο οι αριστερές απόψεις. Κάποιες από τις εκδοχές αυτές, διά δυνάμεων επιβολής της αριστερής ισχύος, εκδιώκουν όσους δεν συμμερίζονται κάποιες από τις προσεγγίσεις της «πληθυντικής Αριστεράς». Και το κάνουν συχνά με τη βία. Την αριστερή «καλή βία».
Τα χρόνια μετά το 2008 και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, και ιδίως τα χρόνια των Αγανακτισμένων, η βία αυτή και αποθεώθηκε και χρησιμοποιήθηκε. Ρήμαξε την εμπορική ζωή στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου. Απείλησε τη δημοκρατία – ποιος δεν θυμάται τις επιθέσεις κατάληψης της Βουλής, υπό τις μούντζες των διαμαρτυρομένων που φώναζαν το σύνθημα «η χούντα δεν τελείωσε το ’73»; Αφησε τρεις νεκρούς στη Μαρφίν.
Η ίδια βία, που στην πόλη δεν είναι πλέον ασύδοτη και ακαταδίωκτη, παραμένει ακαταδίωκτη στις σχολές. Ο νέος νόμος σκοπεύει πρωτίστως να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης στα πανεπιστήμια, προβλέποντας τη συντριβή των ιδιότυπων στρατών που, βιαίως, την απαγορεύουν.
Οι στρατοί αυτοί, με κουκούλες ή χωρίς, με μολότοφ ή με καδρόνια, δρουν ανενόχλητες στο πανεπιστήμιο. Κι όταν κατηγορείται η κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην αστυνομοκρατία, αποκρύπτεται εντέχνως η βίαιη δράση των σημερινών άτυπων ομάδων επιβολής της αριστερής τάξης των πραγμάτων.
Χθες, στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ουσιαστικά το δικαίωμα του κράτους δικαίου να επεμβαίνει στο έως σήμερα άβατο του πανεπιστημίου. «Οσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της δημοκρατίας και λογοδοτούν σ’ αυτή», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός εξαίρει τον σπουδαίο ρόλο που έχουν τα όργανα της τάξης στη διαφύλαξη του κράτους δικαίου. Για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες, δίνεται ουσιαστική, θεσμική απάντηση στη σύγχυση συνθημάτων τύπου «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», που περιγράφουν «αντιαυταρχικά» την υπονομευτική στον νόμο αντίληψη των πραγμάτων που, βοηθούσης της Αριστεράς, κυριάρχησε τη μεταπολίτευση.
Είναι η ώρα να απαλλαγούμε από τις μεταπολιτευτικές παρεξηγήσεις. Είμαστε δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος και ο νόμος δεν απειλεί αλλά προστατεύει τον πολίτη.