Με δανεικά πληρώνουν τα ραβασάκια της Εφορίας οι φορολογούμενοι. Τον Ιούλιο φόρτωσαν τις πιστωτικές κάρτες τους για να εξοφλήσουν την πρώτη δόση ή και ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από τον φόρο εισοδήματος που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα τον περασμένο μήνα εισπράχθηκαν πάνω από 1,1 δισ. ευρώ ενώ συνολικά τα έσοδα του Ιουλίου ανήλθαν σε 5,556 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο. Το Δημόσιο έβαλε στα ταμεία σχεδόν το 1/3 από τα 3,45 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος που βεβαιώθηκε φέτος στα εκκαθαριστικά 1.047.684 φορολογουμένων οι οποίοι κατά μέσο όρο καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο 1.132 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.
Τα νοικοκυριά δανείζονται από τις πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν την Εφορία κερδίζοντας περισσότερες δόσεις από τις τρεις διμηνιαίες που προβλέπει το εκκαθαριστικό της Εφορίας για τον φόρο εισοδήματος ή τις πέντε μηνιαίες για τον ΕΝΦΙΑ. Χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα μπορούν να επιμηκύνουν την πληρωμή της κάθε δόσης του φόρου ακόμη και σε 12 μηνιαίες δόσεις οι οποίες είναι άτοκες.
ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ. Ο Ιούλιος έδωσε βαθιά ανάσα στα έσοδα του προϋπολογισμού. Μετά τη βουτιά πάνω από 14% που σημείωσαν οι δημόσιες εισπράξεις τον Ιούνιο, τον περασμένο μήνα τα φορολογικά έσοδα, με οδηγό την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς. Πάνω από τον στόχο όμως βρέθηκαν τον περασμένο μήνα και εισπράξεις του ΦΠΑ, στοιχείο που δείχνει ότι η μείωση των συντελεστών του φόρου στην εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα μήνα δεν επηρέασε αρνητικά τις εισπράξεις του φόρου, οι οποίες ενισχύονται και από την τουριστική κίνηση.
Συνολικά στο επτάμηνο τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν σε 31,04 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 8,1% τον στόχο των 28,715 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Σε μηνιαία βάση οι εισπράξεις ξεπέρασαν τον στόχο κατά 4% ή 215 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο το Δημόσιο επέστρεψε φόρους ύψους 483 εκατ. ευρώ υπερβαίνοντας τον μηνιαίο στόχο των 404 εκατ. ευρώ. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2,812 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,20% σε σύγκριση με τον στόχο ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους ακόμα 2,3 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των 4,818 δισ. ευρώ.
Ετσι, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουλίου στα 28,529 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,84% σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Για να επιτευχθεί ετήσιος στόχος των 57,841 δισ. ευρώ θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι να πληρώσουν φόρους και τέλη ύψους 26,8 δισ. ευρώ.
ΔΙΠΛΟ ΧΑΡΑΤΣΙ. Ο επόμενος δύσκολος μήνας στο μέτωπο των εσόδων είναι ο Σεπτέμβριος καθώς ο πήχης έχει τοποθετηθεί στα 6,735 δισ. ευρώ. Ο επόμενος μήνας είναι ιδιαίτερα βαρύς για τους φορολογουμένους καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ταυτόχρονα την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Η μείωση του φόρου κατά 10% έως 30% που θα δουν φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) έχει δημοσιονομικό κόστος που συνολικά ανέρχεται σε 465 εκατ. ευρώ. Το επιπλέον κόστος των 205 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη μεγαλύτερη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα καλυφθεί από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε υψηλά επίπεδα που αγγίζουν το 75%.
Η χρονιά θα κλείσει με έναν βαρύ λογαριασμό για τους φορολογουμένους οι οποίοι εκτός από την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 ενώ το Δημόσιο αναζητά να βάλει στα ταμεία του το ποσό των 7 δισ. ευρώ.