Οι εξωτερικοί κίνδυνοι πυκνώνουν γύρω από την ελληνική οικονομία την ώρα που επιβάλλεται να κάνει ένα άλμα ανάπτυξης. Και υπενθυμίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ένας αδύναμος κρίκος, ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις οι οποίες ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα την Ευρώπη.
Η Γερμανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ύφεση, παρουσιάζοντας αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας κατεβάζει ταχύτητα, με το κύμα της επιβράδυνσης να εξαπλώνεται απειλητικά σε όλη την ευρωπαική οικονομία. Εγκυροι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει άμεσα αν δεν υπάρξει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της κατανάλωσης ώστε να αναπληρωθεί το κενό από την κάμψη των εξαγωγών και την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής που προκαλούν ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και η μεγάλη αβεβαιότητα στις διεθνείς συναλλαγές. Αλλά προς το παρόν, αυτό δεν είναι ορατό.
Ούτε οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι θετικές για τη χώρα μας. Οσο η ιταλική κυβέρνηση κινείται στα όρια της αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών κανόνων για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και η προοπτική των εκλογών οδηγεί σε ενίσχυση του λαϊκιστή Σαλβίνι, τόσο οι Βρυξέλλες θα αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση σε πολιτικές χαλάρωσης για να μην ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου. Και αυτό είναι σε βάρος της Ελλάδος σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος των επόμενων ετών και κυρίως το πακέτο των φοροοελαφρύνσεων που θέλει να προωθήσει για να δώσει οξυγόνο ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Αλλωστε, οι πρόσφατες αναταράξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δείχνουν πόσο ισχυρός είναι για τη χώρα μας ο ιταλικός κίνδυνος και μια αρνητική τροπή των εξελίξεων εκεί.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολλές επιλογές, σημειώνουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές και αξιόπιστοι παράγοντες της ελληνικής οικονομίας. Καταρχήν, επιβάλλεται να πάρει αποφάσεις για να θωρακίσει κατά το δυνατόν την οικονομία από ενδεχόμενες νέες, ακόμη πιο έντονες, αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον. Οσο πιο γρήγορα «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν προαναγγελθεί, τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας. Στην αγορά ενέργειας με προτεραιότητα τη διάσωση της ΔΕΗ, στην αγορά εργασίας, στις μεγάλες επενδύσεις. Πολλά μεγάλα στοιχήματα θα πρέπει να κερδίσει η χώρα μας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να θωρακιστεί. Οπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, το επόμενο δίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Στο διάστημα αυτό πολλά θα κριθούν για τη χώρα μας, αφού πρόκειται να προσδιοριστούν σε συνεννόηση με τους δανειστές οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι στις διαπραγματεύσεις αυτές θα καθοριστεί με ακρίβεια ο οδικός χάρτης των μειώσεων στους φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Επίσης θα επαναπροσδιοριστεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων τα οποία θα πρέπει να επιτυγχάνει σε ετήσια βάση η χώρα τα επόμενα χρόνια για να καταστεί το χρέος της βιώσιμο. Με άλλα λόγια, θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τη ζωή μας τις επόμενες δεκαετίες.