Είναι χαώδης πολλές φορές η απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα. Τα λόγια ωστόσο που εκστόμισε ο γάλλος πρόεδρος για τη χώρα μας κατά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχουν αναμφισβήτητα τη δύναμη των έργων. «Γνωρίζουμε τις εντάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε. «Η Ανατολική Μεσόγειος κάνει σημαντική τη χώρα σας στην περιοχή. Χρειάζεται αλληλεγγύη σχετικά με τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Γαλλία δεν θα επιδείξουν αδυναμία στο θέμα αυτό».
Η δήλωση αυτή δεν συνιστά μόνο μια καταφανή στήριξη στη χώρα μας. Υπηρετεί και το πνεύμα των ιδρυτών πατέρων της ενωμένης Ευρώπης. Μιας ένωσης της οποίας τα μέλη είναι αλληλέγγυα μεταξύ τους και που δεν έχει λόγους να διατηρεί εσωτερικά σύνορα, ενώ αναγνωρίζει συγχρόνως ότι τα εξωτερικά της σύνορα είναι κοινά. Υπηρετεί την αντίληψη ότι απέναντι σε έναν κόσμο παλαιών αλλά και αναδυόμενων υπερδυνάμεων η Γηραιά Ηπειρος δεν μπορεί παρά να πορευτεί στην οδό της αλληλεγγύης και της ενότητας.
Ο σημερινός αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε επιδείξει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ένα αποφασιστικό πνεύμα ως προς τις αξίες που θα πρέπει να διέπουν την ενωμένη Ευρώπη. Η ομιλία του στην Πνύκα ήταν από αυτήν την άποψη ιστορική. Θα ευχόταν κανείς να γίνει κοινωνός του ίδιου πνεύματος και το άλλο μισό του γαλλογερμανικού άξονα. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως μια ικανή ηγεσία δεν μπορεί παρά να διακατέχεται από αίσθημα ευθύνης και όχι από φόβο.