Ευθυμήστε, (και) με συνταγή γιατρού: αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης που δείχνει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια συγκριτικά με εκείνους που παρασύρονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας μπήκαν στο μικροσκόπιο οι συνήθειες 70.000 γυναικών και 1.500 ανδρών, που σημειωτέον είχαν αποτελέσει «δεξαμενή» στοιχείων για την υλοποίηση άλλων μελετών που εστίαζαν στην αισιοδοξία και πώς η θετική σκέψη ενδεχομένως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.
«Η νέα αυτή μελέτη πήγε ένα βήμα παραπέρα υποδηλώνοντας ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να απολαύσουν τα οφέλη της μακροζωίας, την οποία ορίσαμε στην ηλικία των 85 ετών και άνω» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Lewina Lee, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια, σε σύγκριση με τους λιγότερο αισιόδοξους, οι πιο αισιόδοξοι, άνδρες και γυναίκες, που μελετήθηκαν ήταν 50% έως 70% πιο πιθανό να φτάσουν στο ηλικιακό ορόσημο των 85 ετών που έθεσε η επιστημονική ομάδα.
Μάλιστα, η θετική επιρροή της αισιοδοξίας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν και άλλες σημαντικές παραμέτρους όπως η εκπαίδευση, η οικογενειακή κατάσταση, οι φιλίες και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν οι συμμετέχοντες.
Ακόμα διαπιστώθηκε ότι η αισιοδοξία είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της μακροζωίας, ανεξάρτητα από τις συνήθειες ενός ατόμου – π.χ. το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών και η άσκηση.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν τα νέα αυτά ευρήματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο το στρες, αποφεύγοντας να «κλωθογυρίζουν» τις άσχημες στιγμές και τις κακές εμπειρίες που έχουν βιώσει.
Δεδομένων δε των επιπτώσεων του άγχους στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιθανόν οι αισιόδοξοι άνθρωποι να είναι λιγότερο επιρρεπείς στις λοιμώξεις.