Η αίσθηση της γεύσης έχει αποδειχτεί ότι αλλοιώνεται στους παχύσαρκους ανθρώπους, παρ’ όλα αυτά παρέμενε άγνωστος ο μηχανισμός που τροποποιεί τη γεύση. Ομως, νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης «Binghampton» χαρτογραφεί τις νευρωνικές αλλαγές που διενεργούνται.
«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε τόσο λίγα για το πώς η γεύση επηρεάζεται από την παχυσαρκία, δεδομένου ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό των τροφών που επιλέγουμε να καταναλώσουμε», δηλώνει η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Patricia Di Lorenzo.
Για να ρίξουν φως στο ανεξερεύνητο αυτό πεδίο, οι ερευνητές κατέγραψαν τις απαντήσεις σε ερεθίσματα γεύσης από μεμονωμένα κύτταρα στο εγκεφαλικό στέλεχος των αρουραίων. Πρέπει εντούτοις να σημειωθεί ότι τα πειραματόζωα που μελετήθηκαν είχαν πρωτίστως υποβληθεί σε μία δίαιτα, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ώστε να γίνουν παχύσαρκα.
ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ. Αυτό που διαπίστωσαν ο ερευνητές είναι ότι οι αποκρίσεις γεύσης σε αυτούς τους παχύσαρκους αρουραίους ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια, ενώ χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για την ανάπτυξή τους, σε σύγκριση με εκείνες των αρουραίων με κανονικό βάρος.
Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να διαπιστωθεί εάν αυτή η εξασθενημένη απόκριση γεύσης κατά την κατάποση που εντοπίστηκε στα ποντίκια, ισχύει και για τους ανθρώπους.
«Αλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα μειώνεται τόσο στους παχύσαρκους ποντικούς όσο και στους ανθρώπους. Υπό το πρίσμα αυτό τα νέα ευρήματα πιθανόν να είναι εξίσου κοινά, σχετικά με τη γευστική απόκριση στον εγκέφαλο», προσθέτει η Patricia Di Lorenzo.
Σημειώνεται ότι παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Charité» στο Βερολίνο, είχε δείξει ότι η μειωμένη γεύση στα παχύσαρκα παιδιά είναι η αιτία που τα οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού.
Ειδικότερα φάνηκε ότι τα παχύσαρκα παιδιά έχουν λιγότερο ευαίσθητους γευστικούς κάλυκες, με αποτέλεσμα να αμβλύνεται η ικανότητά τους να ξεχωρίσουν τις πέντε κύριες γεύσεις – το πικρό, το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικάντικο.