Η κατανάλωση υγιεινών φυτικών πρωτεϊνών όπως τα φασόλια και τα καρύδια αντί του κόκκινου κρέατος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση «Circulation». Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 36 δοκιμές σε περισσότερους από 1.800 ανθρώπους για να εξακριβώσουν πώς οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Οταν συγκρίθηκαν οι δίαιτες με κόκκινο κρέας με όλους τους άλλους συνδυασμούς δίαιτας, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες διαφορές στη χοληστερόλη ή την αρτηριακή πίεση (αν και οι δίαιτες κόκκινου κρέατος οδήγησαν σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα). Ωστόσο, οι δίαιτες πλούσιες σε πηγές φυτικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, όπως τα φασόλια και τα καρύδια, οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο της συνολικής χοληστερόλης όσο και της επιβλαβούς χοληστερόλης LDL σε σύγκριση με τις δίαιτες με κόκκινο κρέας. Σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας, οι φυτικές πρωτεΐνες δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερα ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες, καθώς και άλλες καλές για την καρδιά θρεπτικές ουσίες. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, το κόκκινο κρέας περιέχει επίσης σίδηρο και άλλες ουσίες που σχετίζονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο.