Η ναυτική υπερδύναμη που ήταν άλλοτε η Μεγάλη Βρετανία πλέει σήμερα στα αχαρτογράφητα νερά του άτακτου Brexit. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ποια έκταση θα λάβουν. Αλλά αυτή η πορεία προς το άγνωστο δεν αφορά αυτή τη χώρα και μόνο. Τα μεγέθη είναι τέτοια που μπορεί να επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία. Το Brexit, εφόσον γίνει πραγματικότητα, θα επιφέρει πιθανότατα ένα παγκόσμιο οικονομικό σοκ.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν πως το σοκ αυτό θα μεταφραστεί σε ύφεση. Δεν είναι η λογική της Κασσάνδρας που τους οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, αλλά η δυναμική των γεγονότων. Εάν πάντως επαληθευθεί αυτή η δυσοίωνη πρόβλεψη, σημαίνει πως πολλές μεγάλες εθνικές οικονομίες θα φρενάρουν. Κι αυτό το απότομο φρενάρισμα δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις μικρότερες οικονομίες. Το παλιρροϊκό κύμα του Brexit θα μπορούσε, με λίγα λόγια, να φτάσει και στη δική μας οικονομία.
Ο κίνδυνος αυτός υπονομεύει ευθέως το σχέδιο της κυβέρνησης για μια έκρηξη στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα – έκρηξη που θα της επέτρεπε, μεταξύ άλλων, να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των πλεονασμάτων. Εύχεται ασφαλώς κανείς να μην επαληθευθούν οι προβλέψεις και η Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει στην ομαλότητα παραμένοντας – γιατί όχι; – στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Η χώρα μας εξάλλου έχει υπάρξει ναυτική δύναμη. Και γνωρίζει πολύ καλά από αχαρτογράφητα νερά.