Σήμερα συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την ημέρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Πάρνηθα προκαλώντας τον θάνατο 143 ανθρώπων στην πρωτεύουσα. Οπως αποδεικνύεται, όμως, συμπληρώνονται και είκοσι χρόνια ανευθυνότητας. Σε αυτές τις δύο δεκαετίες, λέει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», ελέγχθηκαν μόνο τα 17.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια. Προκύπτει ακόμη ότι ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κάποια από τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η χώρα μας είναι σεισμογενής. Και η συνεχής σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος μάς υπενθυμίζει πως αυτή η διαχρονική ανευθυνότητα μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική. Δεν γίνεται μάντης κακών κανείς εάν πει πως ένας νέος σεισμός μπορεί να αποδειχθεί εξίσου φονικός. Οσο θωρακισμένα και να είναι τα κτίρια που ανεγέρθηκαν μετά τον σεισμό του 1999, είναι πολλά αυτά που είχαν κτιστεί πριν και επομένως είναι πιο ευάλωτα στις σεισμικές δονήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει επομένως να κινηθούν τάχιστα για να προλάβουν μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Εγκέλαδου. Είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια και βεβαίως στα πιο ευαίσθητα από αυτά, όπως είναι τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει μια γενναία ενημερωτική καμπάνια για τα μέτρα προστασίας που οφείλει να λάβει ο καθένας μας.

Στην κλασική Ελλάδα επινοήθηκε ο Εγκέλαδος για να εξηγηθεί το φαινόμενο του σεισμού. Πέρα από τους μύθους της όμως, η κλασική Ελλάδα μας κληροδότησε και πολλές αλήθειες. Και μία από αυτές λέει πως «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν».