Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα μπορούσε να είχε μείνει στην ιστορία όχι της ελληνικής μουσικής αλλά και της ευρωπαϊκής με δύο μόνο παραγωγές. Τον δίσκο extended play 45 στροφών με τίτλο «Gaspar» και το full album «Armageddon» που κυκλοφόρησαν αντιστοίχως στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αρχές της δεκαετίας του ’80.

Μαζί με την παρέα του, παρουσίασε γύρω στα πενήντα λεπτά ένα έργο ολοκληρωμένο, σφιχτό, ατμοσφαιρικό και κυρίως κατόρθωσε να φιλτράρει μουσικά ήδη που τουλάχιστον για τον ελληνικό χώρο έμοιαζαν εξωπραγματικά. Με τους P.L.J Band, οι έλληνες αυτοί θρύλοι του ροκ, όπως τους αναφέρει αγγλόφωνο μουσικό site, κατάφεραν να παρουσιάσουν έναν progressive, space, psychedelic rock ήχο όπου σε αυτά εμπλέκονται βυζαντινά στοιχεία αλλά κι επιρροές από τη μουσική της Μέσης Ανατολής. Ενα άλμπουμ που πατά γερά στη δεκαετία του ’60 (πολύ περισσότερο) αλλά δεν ξεχνά και αυτή του ’70. Ψυχεδέλεια, ροκ, αγγλικοί στίχοι, οι οποίοι βασίζονται στην «Αποκάλυψη του Ιωάννη» και στις «Προφητείες του Ιεζεκιήλ».

Οι αμφιλεγόμενοι όμως στίχοι των τραγουδιών, ενόχλησαν πολλά αυτιά της εποχής, ο δίσκος αποσύρθηκε και σήμερα πλέον αποτελεί ένα από τα πλέον σπάνια άλμπουμ παγκοσμίως. Το πρώτο διάστημα το συγκρότημα τους πούλαγε στις συναυλίες του, μετά σταμάτησαν και αυτά και όποιος πρόλαβε – πρόλαβε.

Το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο ότι στα 24 – 25 χρόνια τους οι P.L. J. Band παρουσίασαν τον «Αρμαγεδδώνα» τους, είναι πολλά από τα στοιχεία αυτά πέρασαν στη μετεξέλιξή τους στους «Τερμίτες» και ακολούθως στη σόλο πορεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Σε αρκετά τραγούδια του παραμένει αυτός ο progressive ρόκερ, με τους ψυχεδελικούς στίχους και δυο τρεις dark πινελιές.

Το rock στην ημεδαπή είναι μια ιδιαιτέρως πονεμένη ιστορία. Πολλοί πιτσιρικάδες μουσικοί, τραγουδιστές άρχισαν την επαφή τους με τη μουσική ως ρόκερ και στη συνέχεια αντιλήφθηκαν ότι η ουσία – όπως την ορίζει ο καθένα μας – είναι αλλού.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, μπορεί στη σόλο πορεία του (κυρίως) να μην ήταν ο progressive νεανίας των P.L.J. Band αλλά έχει στο ενεργητικό του έναν από τους πλέον avant garde δίσκους της ελληνικής μουσικής ιστορίας. Κι αυτό πιστώνεται στα θετικά του.