Στο άρθρο του που δημοσιεύουν κατ’ αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ», ο υπουργός Εξωτερικών δίνει το περίγραμμα της πολιτικής που πρόκειται να υιοθετήσει η χώρα στις διεθνείς της σχέσεις, αλλά και του ρόλου που θα διεκδικήσει η ίδια: είναι μια Ελλάδα εξωστρεφής και όχι φοβική αυτή που θα επιχειρήσει να θέσει τις σχέσεις της με την Τουρκία στο σημείο της επανεκκίνησης. Είναι μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και όχι ανασφαλής αυτή που θα προσπαθήσει να οικοδομήσει υγιείς σχέσεις με τους εταίρους της στα Βαλκάνια.
Είναι μια τέτοια Ελλάδα που πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας προκειμένου να παρασύρει στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο της εξωστρέφειας και της αυτοπεποίθησης, τους γείτονές της. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο. Χτυπημένη πέρυσι από την ύφεση, η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς ο πληθωρισμός και η ανεργία τρέχουν με διψήφια ποσοστά. Στα βόρεια σύνορά μας, η Αλβανία δείχνει να καταλαμβάνεται πολλές φορές από εθνικιστικό πυρετό, ενώ η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπογράφηκε ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια φαίνεται πως δεν θα είναι πάντα απρόσκοπτη.
Οι περιοχές των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ήταν και παραμένουν ταραχώδεις. Στα παλιά προβλήματα έρχονται να προστεθούν νέα. Ο δρόμος της συνεργασίας ωστόσο είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα είναι μια παλιά πλέον ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αξίζει να επανεκκινήσει ως παράδειγμα προς μίμηση τις σχέσεις της με τις λιγότερο ώριμες δημοκρατίες των Βαλκανίων ή με την αυταρχική δημοκρατία της Τουρκίας. Ως παράδειγμα εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης.