Δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τη σημασία των διμερών επαφών. Και από αυτή την άποψη και μόνο, μια επίσκεψη στο εξωτερικό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποδοτική. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχει γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Κι ο λόγος είναι απλός: καμία προσωπική χημεία δεν μπορεί να αποδώσει όταν συνοδεύεται από προχειρότητα, ερασιτεχνισμό και έλλειψη σχεδιασμού.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για τις συναντήσεις με τον τούρκο πρόεδρο που είχαν αντιστοίχως ο σημερινός και ο τέως πρωθυπουργός. Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συνάντησης, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες. Στη μία εικονίζεται ο σημερινός πρωθυπουργός με τον τούρκο πρόεδρο με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών, ενώ οι αξιωματούχοι κρατούν φακέλους.

Στην άλλη φωτογραφία, βλέπουμε τον προκάτοχό του και πάλι με τον τούρκο πρόεδρο, αλλά με φόντο δύο τουρκικές σημαίες, ενώ οι δύο υπουργοί που συνοδεύουν τον τότε πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στέκονται μάλλον αμήχανα και με άδεια χέρια.

Η έλλειψη προετοιμασίας ειδικά για μια τέτοια συνάντηση είναι απαγορευτική.

Ακόμη πιο απαγορευτικές είναι οι έριδες γύρω από τέτοιες συναντήσεις. Τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαμάχης κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δύο μονομάχοι της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Οσο καλά και αν έχει προετοιμαστεί κανείς, οι έριδες «βλάπτουν την Συρία το ίδιο».