Είναι λυπηρό να γίνονται η Μόρια και οι υπόλοιπες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ελάχιστα πειστικό αλλά και ανούσιο να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου όταν η κατάσταση στους καταυλισμούς είναι κυρίως δική του ευθύνη. Ηταν εκείνο το κόμμα που διαχειρίστηκε την κρίση όπως τη διαχειρίστηκε. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι προϊόν της δικής της πολιτικής.

Το πρόβλημα ωστόσο είναι συνολικά της χώρας. Και σε αυτό το πρόβλημα πρέπει να βρεθεί λύση. Πρέπει να βρεθεί λύση πρώτα γι’ αυτούς τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη ζωή. Η δική μας χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει όλες αυτές τις ροές. Από την άλλη, όμως, η λύση δεν μπορεί να είναι οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και μάλιστα σε μια χρονίζουσα και τελματώδη συνθήκη.

Επείγει λοιπόν και οι καταυλισμοί να επιστρέψουν στα αριθμητικά μεγέθη που μπορούν να φιλοξενήσουν αλλά και οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ώστε να διαπιστωθεί σε ποιους πρέπει να παρασχεθεί άσυλο και ποιοι θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής. Αλλά πέρα από τα αυτονόητα και τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε, η χώρα οφείλει να ασκήσει πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ώστε να αναλάβουν και οι ευρωπαίοι εταίροι μέρος της ευθύνης. Το πρόβλημα, με άλλα λόγια, δεν αφορά μια χώρα και μόνο αλλά μια ολόκληρη ήπειρο.