Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου λύθηκε μια εκκρεμότητα, η οποία δυσχέραινε την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Αρκεί να λάβει υπόψη κανείς πως με τον ασφαλιστικό νόμο στον αέρα ούτε το κράτος μπορούσε να προϋπολογίσει τα έξοδά του, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις να οργανώσουν τα του οίκου τους. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους εργαζομένους.

Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Υποθέσεις που χρονίζουν ενώπιον των δικαιοδοτικών οργάνων αποτελούν στην πραγματικότητα τροχοπέδη για τη βελτίωση και τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας. Μια παραγωγική Δικαιοσύνη είναι προϋπόθεση για μια παραγωγική οικονομία. Και αυτή η αρχή δεν αφορά μόνο νόμους, με τις διατάξεις των οποίων επηρεάζεται η ζωή όλων μας. Αφορά ακόμη και διαφορές μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών και του κράτους.

Η απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου υπενθυμίζει ακόμη πως το Ασφαλιστικό παραμένει ένα δισεπίλυτο πρόβλημα στη χώρα μας. Πολλές και σημαντικές από τις διατάξεις του νόμου κρίθηκαν αντισυνταγματικές, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλες, οι οποίες θα είναι σύννομες με τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν δύσκολο γρίφο, δεδομένων των πολλών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μεταξύ των οποίων είναι και η γήρανση του πληθυσμού.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Κι εδώ η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα ανάλογη αυτής που επέδειξε η Δικαιοσύνη.