Ο έρπητας ζωστήρας, μια επίπονη νόσος που επηρεάζει τα νεύρα και την περιοχή του δέρματος που καταλήγουν, είναι μία από τις πλέον κοινές ασθένειες σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Με τον εμβολιασμό, όμως, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωσή της, γι’ αυτό και συστήνεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, με το εμβόλιο να χορηγείται δωρεάν.
Πιο συγκεκριμένα, ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται στην επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, συνεπώς όλοι όσοι πέρασαν ανεμοβλογιά σαν παιδιά ή μετέπειτα στη ζωή τους, έχουν τον ιό στον οργανισμό τους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 95% των ενηλίκων έχουν περάσει ανεμοβλογιά, άρα στην πραγματικότητα η εκδήλωση έρπητα ζωστήρα μπορεί να συμβεί στον καθένα.
Υπολογίζεται ότι κάθε άτομο έχει μία στις τέσσερις πιθανότητες να πάθει έρπητα ζωηστήρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τυπικά, η νόσος εκδηλώνεται αρχικά με ένα εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος, συχνά στο άνω μέρος – π.χ. τον θώρακα, τον λαιμό ή γύρω από τον οφθαλμό. Το εξάνθημα μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επιπλέον, οι περισσότεροι υποφέρουν από αίσθημα καύσου, διαπεραστικό πόνο στην περιοχή που έχει προσβληθεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ενόχληση είναι αφόρητη.
Και παρότι ο πόνος κατά κανόνα σταματά έπειτα από δύο έως και τέσσερις εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς «παγιδεύονται» σε μία επώδυνη κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια, καθώς βιώνουν μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο, που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία.
Εκστρατεία ενημέρωσης. Οπως ανέφερε ο Μανώλης Αναστασίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιείται «ο πόνος που διαρκεί για πάνω από 90 μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος του έρπητα ζωστήρα ονομάζεται μεθερπητική νευραλαγία και πολλοί ασθενείς περιγράφουν αυτόν τον πόνο ως «βασανιστικό»».
Και προσθέτει: «Καθώς οι ασθενείς μεγαλώνουν σε ηλικία, ο πόνος της μεθερπητικής νευραλγίας μπορεί να καταστεί πιο σοβαρός και να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξάντληση, αϋπνία, μειωμένη ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και σε κοινωνική απομόνωση του ασθενή. Πολλά περιστατικά μεθερπητικής νευραλγίας αντιμετωπίζονται στις 62 μονάδες (ιατρεία) πόνου που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα».
Ομως, με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και συνεπώς του μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου.