Πολλές φορές νιώθουμε τις αρθρώσεις μας να «τρίζουν» – ή, όπως συχνά το περιγράφουμε, να κάνουν «κρακ». Ομως πρέπει αυτοί οι ήχοι που παράγει το σώμα μας να μας ανησυχούν; Μια ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι μέσω μια νέας τεχνικής μπορούν να… ακούσουν τα γόνατα, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο στη διάγνωση και στην παρακολούθηση της οστεοαρθρίτιδας. Ειδικότερα, στην πρόσφατη αυτή έρευνα οι επιστήμονες τοποθέτησαν μικροσκοπικά μικρόφωνα στα γόνατα των συμμετεχόντων, επιτρέποντάς τους να μελετούν ήχους υψηλής συχνότητας που παράγονται στις αρθρώσεις όταν ζητούσαν από τους ανθρώπους να σηκώνονται και να κάθονται επανειλημμένα. Επειτα, με τη βοήθεια των υπολογιστών, ανέλυσαν τους ήχους λαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των οστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που αξιολογεί τη συγκεκριμένη τεχνική σε μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Και όπως διαπιστώθηκε, οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα διακρίνοντας τα υγιή γόνατα από εκείνα που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Διάγνωση. «Το συναρπαστικό στην έρευνα αυτή είναι ότι περιλαμβάνει τόσο κλινικούς γιατρούς όσο και επιστήμονες άλλων τομέων, οι οποίοι εργάζονται μαζί για να αναπτύξουν μια διαφορετική προσέγγιση στον κλάδο της διάγνωσης και της παρακολούθησης» δηλώνει ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, John Goodacre.

Ο επόμενος στόχος που θέτουν οι ερευνητές είναι να δημιουργήσουν μια μη επεμβατική φορητή συσκευή την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί στην καθημερινή κλινική πράξη, μέσω της οποίας θα διαπιστώνουν εάν, για παράδειγμα, ο ασθενής τους ανταποκρίνεται θετικά στην αγωγή που λαμβάνει για την οστεοαρθρίτιδα.