Η διακοπή του καπνίσματος είναι μεν εφικτή, αλλά όχι και τόσο εύκολη υπόθεση. Εντούτοις, και σύμφωνα με νέα μελέτη, ο βαθμός δυσκολίας φαίνεται να είναι πιο αυξημένος στις γυναίκες καπνίστριες, οι οποίες επιθυμούν να κόψουν μαχαίρι τη βλαβερή αυτή συνήθεια, συγκριτικά με τους άνδρες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το υψηλότερο φορτίο άγχους και κατάθλιψης που κουβαλούν οι γυναίκες είναι η αιτία που τις επηρεάζει ακόμη και όταν έχουν δυνατή θέληση να σβήσουν οριστικά το τσιγάρο. Εν τω μεταξύ, ευρήματα από παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι οι θηλυκοί εγκέφαλοι αντιδρούν διαφορετικά στη νικοτίνη.
Πιο συγκεκριμένα, στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ασθενείς του νοσοκομείου St Michael’s στο Τορόντο, φάνηκε ότι η επικράτηση άγχους ή κατάθλιψης άγγιζε το 41% στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες το ίδιο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 21%.
Κατάθλιψη. Υπό τα δεδομένα αυτά κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπιση της κατάθλιψης – ή άλλων διαταραχών που επηρεάζουν τη διάθεση – στις καπνίστριες, με έμφαση σε εκείνες που πάσχουν παράλληλα από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και σε όσες έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Dr Beth Abramson.
«Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο πλέον σημαντικός, τροποποιητικός, παράγοντας κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων» προσθέτει ο ίδιος.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην εν λόγω μελέτη ήταν τα 55 έτη, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις ήταν γυναίκα. Ολοι τους ανήκαν στην κατηγορία των «βαριά καπνιστών», καθώς, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, άναβαν επί 37 χρόνια περί τα 18 τσιγάρα την ημέρα.
Εξ αυτών, οι δύο στους τρεις εμφάνισαν λιπιδικές ανωμαλίες, όπως η δυσλιπιδαιμία (αυξημένα λιπίδια στο αίμα, μεταξύ των οποίων χοληστερόλη και τριγλυκερίδια). Επιπλέον, σχεδόν δύο στους τρεις είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και οι μισοί αντιμετώπιζαν καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική τους υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, ένας στους τέσσερις υπέφερε από κατάθλιψη ή άγχος (ή και τα δύο).
Επειτα από έξι μήνες προσπαθειών οι 55 (25%) έκοψαν μαχαίρι το κάπνισμα, ενώ 68 (27%) μείωσαν στο μισό τον αριθμό των ημερήσιων τσιγάρων. Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε, ήταν κατά 50% λιγότερο πιθανό για τις γυναίκες να διακόψουν το κάπνισμα, συγκριτικά με τους άνδρες.