Φρέσκια πνοή στον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας φιλοδοξεί να δώσει η τελετή έναρξης της διοργάνωσης που φέτος επιστρέφει ανανεωμένη και με καινούργια χορογραφία. Το γενικό πρόσταγμα έχει η Αρτεμις Ιγνατίου, η οποία ανέλαβε τη σκηνοθεσία και είχε τη γενική σύλληψη της ιδέας πίσω από το συμβολικό τελετουργικό που σημαίνει την έναρξη όλων των δράσεων και προγραμμάτων του Μαραθωνίου.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της εκκίνησης των 42,195 χλμ. στον Τύμβο του Μαραθώνα, σε συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με τον τοπικό δήμο. Ετσι, λοιπόν, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 12.30, θα ανάψει η φλόγα που συμβολικά θα ζωντανέψει στις καρδιές των 60 και πλέον χιλιάδων δρομέων που θα τρέξουν στα βήματα του Φειδιππίδη, αλλά και στα εκατομμύρια των τηλεθεατών που θα παρακολουθήσουν τα τρία αγωνίσματα της διοργάνωσης από την τηλεόραση σε όλον τον κόσμο.

Στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου του Μαραθώνα, εκεί όπου το 490 π.Χ. γράφτηκε ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας μας με τη νίκη των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες, θα λάβει χώρα η φετινή τελετή. Πυρήνας της θα είναι το χοροθεατρικό δρώμενο στο οποίο θα συμμετάσχουν 40 ηθοποιοί και χορευτές του Χοροθεάτρου ART της Ιγνατίου. Ολοι τους θα επιχειρήσουν να αναπαραστήσουν καλλιτεχνικά τη μάχη του Μαραθώνα συνοδεία μελοποιημένων αποσπασμάτων χορικών από τραγωδίες που αναφέρονται στις μάχες των Περσών και των Ελλήνων.

Μετά την ολοκλήρωση της μάχης, συμβολικά οι έλληνες μαχητές και οι ελληνίδες γυναίκες τους θα αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες εναποθέτοντας τις ασπίδες και τα ακόντια των νεκρών μπροστά στον Τύμβο. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ο Ημεροδρόμος, ο οποίος θα ξεκινήσει την πορεία του προς την Αθήνα, μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης αλλά και της υπέρβασης. Τη στιγμή αυτή 20 ηθοποιοί και χορευτές θα παραταχθούν σε δύο σειρές δημιουργώντας έναν διάδρομο που συμβολίζει τους οικισμούς από τον Μαραθώνα έως την Αθήνα, από όπου πέρασε ο Ημεροδρόμος, αναφωνώντας το θρυλικό πλέον «Νενικήκαμεν».

Την τελετή έναρξης θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία πέντε χιλιομέτρων από τον Τύμβο έως την ιστορική αφετηρία του αγώνα. Εκεί, θα ανάψει συμβολικά ο βωμός, καίγοντας μέχρι το τέλος της εκκίνησης όλων των δρομέων του Μαραθωνίου την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Μια κι αυτή η φλόγα έχει καθιερωθεί ως σύμβολο της AIMS, φέτος θα παραδοθεί στους Μαραθωνίους του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), Ειρήνης του Κοσίτζε (Σλοβακία), Λάρνακας (Κύπρος) και Ντανζού (Κίνα).