Στη σάρκα του αβοκάντο μπορεί να κρύβεται το «κλειδί» για τον έλεγχο της παχυσαρκίας αλλά και για την πρόληψη (ή έστω την καθυστέρηση) του σακχαρώδους διαβήτη. Γι’ αυτό και οι ειδικοί επιμένουν να προσθέτουμε στις σαλάτες μας αβοκάντο, καθώς προσφέρει εκτός από πλούσια γεύση και χρόνια ζωής.
Συγκεκριμένα, το… κλειδί που ενεργοποιεί τον μηχανισμό καύσης λιπαρών – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή υγεία – έχει τη μορφή ενός λιπιδίου με την κωδική ονομασία Β (AvoB).
Και λειτουργεί ως εξής: Η οξείδωση των λιπαρών οξέων επιτρέπει στο σώμα να κάψει τα λίπη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης όμως εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν ότι η αβοκατίνη B (AvoB) αντιμετωπίζει την ατελή οξείδωση στους σκελετικούς μυς και στο πάγκρεας μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ινσουλίνη. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές χορήγησαν σε πειραματόζωα (ποντικούς) τροφές με πολλά λιπαρά για οκτώ εβδομάδες, για να προκαλέσουν παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Για τις επόμενες εβδομάδες πρόσθεσαν AvoB στη διατροφή των μισών ποντικών.
Παρά την… κακή διατροφή οι ποντικοί ζύγιζαν σημαντικά λιγότερο από αυτούς της ομάδας ελέγχου, γεγονός που δείχνει πιο αργή αύξηση βάρους.
Παράλληλα αποδείχθηκε μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη – δηλαδή ο οργανισμός τους μπορούσε καλύτερα να απορροφά και να καίει γλυκόζη, καθώς και να βελτιώνει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε κλινική μελέτη που έγινε σε ανθρώπους που ακολουθούσαν μια διατροφή δυτικού τύπου, στους οποίους παράλληλα χορηγήθηκε αβοκατίνη B (AvoB) ως συμπλήρωμα διατροφής, φάνηκε ότι η ουσία απορροφάται με ασφάλεια στο αίμα χωρίς να επηρεάζει τα νεφρά, το ήπαρ ή τους σκελετικούς μυς.
Επιπλέον, η ομάδα παρατήρησε μείωση στο βάρος των ατόμων, με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Paul Spagnuolo του Πανεπιστημίου του Γκελφ, να αναφέρει πάντως ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό. Ο ίδιος εντούτοις δεσμεύθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.