Η επιστολή με την οποία δέκα πρώην υπουργοί Εξωτερικών ζητούν μέσω των «ΝΕΩΝ» να διατηρηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συνιστά στην ουσία μια έκκληση που δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δέκα πρώην υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσα στους οποίους ένας πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και ένας πρώην της γερμανικής, χαρακτηρίζουν «στρατηγικό λάθος» το μπλόκο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Και είναι ακριβώς έτσι για μια περιοχή της ηπείρου που απέκτησε ιστορική φήμη ως «η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Η περιοχή των Βαλκανίων έχει πέσει συχνά θύμα των τοπικών εθνικισμών. Από τους τοπικούς εθνικισμούς άναψε η σπίθα που Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι τοπικοί εθνικισμοί οδήγησαν στον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος αποτελεί και την τελευταία εμπόλεμη σύγκρουση στην Ευρώπη. Σε κανέναν πόλεμο όμως δεν ήταν άμοιρα ευθυνών η προώθηση των στενώς εννοούμενων συμφερόντων, τα παιχνίδια εξουσίας, οι φιλοδοξίες κυριαρχίας και οι εγωισμοί.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι από τα παραπάνω οδήγησε τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία να μπλοκάρουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Οι ηγεσίες τους όμως, και ειδικά η γαλλική, είναι αδύνατον να μη γνωρίζουν πως για τα Βαλκάνια δεν είναι δεδομένη η σταθερότητα και πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος βαλκανικές χώρες να υποκύψουν σε μη ευρωπαϊκές αγκαλιές. Κυρίως, δεν μπορεί να μη γνωρίζουν πως όταν δεν υπάρχει σε μια γειτονιά της Ευρώπης ειρήνη και σταθερότητα, δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.