Ως μικροβίωμα ορίζεται το σύνολο των μικροοργανισμών που σχηματίζουν τη χλωρίδα του εντέρου. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι κατηγορίες τροφών που μπορούν να επιδράσουν στη σύνθεση του μικροβιώματός μας. Ως πρεβιοτικά χαρακτηρίζονται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που δεν πέμπτονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά μεταβολίζονται από τα μικρόβια του εντέρου διαμορφώνοντας τη σύνθεσή τους. Αντίστοιχα, ως προβιοτικά χαρακτηρίζονται τροφές που περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς. Συνήθως περιλαμβάνονται στο γιαούρτι και μπορούν να επιδράσουν θετικά στη λειτουργία και τη σύνθεση του μικροβιώματός μας. Από τη βιβλιογραφία έχει φανεί ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο κατηγοριών τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, όπως είναι τα μεταβολικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, τα χρόνια νοσήματα των πνευμόνων (για παράδειγμα η αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καθώς και γενικά την πιθανότητα για πρόωρο θάνατο.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ