Μείωση των νέων διαγνώσεων του ιού HIV που προκαλεί το AIDS καταγράφεται στην Ελλάδα το πρώτο δεκάμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ). Εντούτοις, ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα αφενός η αύξηση που καταγράφεται στους ετερόφυλους και αφετέρου η σημαντική καθυστέρηση στη διάγνωση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2019 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 473 περιστατικά HIV λοίμωξης (4,4 ανά 100.000 πληθυσμού), εκ των οποίων τα 364 (76,96%) αφορούσαν σε άνδρες, τα 106 (22,41%) σε γυναίκες και 3 (0,63%) σε διεμφυλικά άτομα.

Είναι σημαντικό δε, να σημειωθεί ότι νέες διαγνώσεις HIV ανά 100.000 πληθυσμού για το πρώτο δεκάμηνο του 2019, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνες που δηλώθηκαν τα εννέα προηγούμενα έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη μόνον τα άτομα ελληνικής καταγωγής. Ομως, το ποσοστό των νέων διαγνώσεων σε αλλοδαπούς παρουσιάζει αύξηση σταθερά μετά το 2015, φτάνοντας το 2019 το 43%.

Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (8,3%).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιστήμονες της Εταιρείας εξέφρασαν την ανησυχία τους εξαιτίας της αύξησης σε ετεροφυλόφιλους αλλά και των υψηλών ποσοστών (>50%) της καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.

Δράσεις ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, παγκοσμίως, το 2018 με HIV λοίμωξη έχουν καταγραφεί 37,9 εκατομμύρια άτομα, ενώ διαγνώστηκαν 1,7 εκατ. νέα κρούσματα, αριθμός που απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030.

Υπογραμμίζεται ότι για την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, έχουν προγραμματιστεί δράσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της Αττικής: Πλατεία Συντάγματος υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, Πλατεία Δημαρχείου, σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου και στους σταθμούς του ΗΣΑΠ Πειραιά και Νερατζιώτισσα από 10.00-18.00.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η ίδια δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού στην Πλατεία Εσταυρωμένου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω. Η ΕΕΜΕΑ, μέσω καλλιτεχνικών δράσεων, στοχεύει να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του κόσμου, ευαισθητοποιώντας τον στη μάχη κατά του HIV.