Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης πιθανόν να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος – μιας πάθησης που έχει χαρακτηριστεί ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης, δεδομένου ότι αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Και καθώς στα αρχικά στάδια εξέλιξης της νόσου δεν εμφανίζει συμπτώματα, κατά κανόνα η καθυστερημένη διάγνωσή της δεν επιτρέπει παρέμβαση, με τη βλάβη να είναι μη αναστρέψιμη.
Ειδικότερα, για τη διεξαγωγή της νέας έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν 111.000 Βρετανούς υποβάλλοντάς τους σε οφθαλμολογικές εξετάσεις κατά την χρονική περίοδο 2006-2010. Τι διαπίστωσαν; Οτι ο κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος ήταν κατά τουλάχιστον 6% μεγαλύτερος για εκείνους που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σωματιδίων (PM 2.5).
Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχές με επιβαρημένη ατμόσφαιρα ήταν πιο πιθανό να έχουν λεπτότερο αμφιβληστροειδή χιτώνα – μια από τις αλλαγές που παρατηρείται στους οφθαλμούς κατά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πάθησης. «Βρήκαμε ακόμη έναν λόγο για τον οποίο η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα πρέπει να θεωρηθεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προασπίζοντας έτσι τη δημόσια υγεία» δήλωσε ο Dr Paul Foster, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου.