Το βράδυ του Σαββάτου στο Βερολίνο, όπου απονεμήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ανήκε στον Γιώργο Λάνθιμο και την «Ευνοούμενη» (The Favourite).

Ο έλληνας δημιουργός κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ η «Ευνοούμενη» αναδείχθηκε ταινία της χρονιάς και καλύτερη ευρωπαϊκή κωμωδία. Η πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν (όπως και ο Λάνθιμος, ήταν απούσα από την τελετή απονομής), που είχε κερδίσει Οσκαρ για τον ρόλο της βασίλισσας Αννας στην ταινία, ανακηρύχθηκε κορυφαία ευρωπαία ηθοποιός, ενώ βραβείο πήραν επίσης ο Γιώργος Μαυροψαρίδης για το μοντάζ, ο Ρόμπι Ράιαν για τη φωτογραφία, η Νάντια Στέισι για το μακιγιάζ και η Σάντι Πάουελ για το κοστούμια.

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Αντόνιο Μπαντέρας για το «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ενώ η ψήφος του κοινού πήγε στην ταινία «Ψυχρός πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφκι. Το βραβείο σεναρίου κέρδισε η Σελίν Σιαμά για «Το πορτρέτο μιας γυναίκας που φλέγεται», καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «For Sama» και ο γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ παρέλαβε τιμητικό βραβείο για την προσφορά του στον κινηματογράφο από τα χέρια του συμπατριώτη και συναδέλφου του Βιμ Βέντερς.

Το επίσης τιμητικό βραβείο Ευρωπαϊκού Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο παρέλαβε η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός. Ενώ μια ταινία που έκανε πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες, το animation «Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες» κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας κινουμένων σχεδίων.