Ως πάστα (ή τούρτα) σεράνο βέβαια την ξέρουμε όλοι. Η πιο ανάλαφρη εκδοχή της σοκολατίνας, με περισσότερο γάλα στη σοκολάτα και πιο κρεμώδη υφή. «Αριστοκρατικό» γλυκό της δεκαετίας του 1950 και 1960 που έμαθαν να το κάνουν και οι νοικοκυρές της εποχής, ενώ το συμπεριέλαβε και η Χρύσα Παραδείση στους Οδηγούς Μαγειρικής της. Είναι εκείνη η «μαμαδίστικη» τούρτα με τα σαβουαγιάρ και τη «βιταμένια» κρέμα που τη διακοσμούσαν με κερασάκια γλασέ και, με το πηρούνι, χάραζαν στην επιφάνειά της διακοσμητικά καρέ. Και που αποσύρθηκε διακριτικά όταν εισέβαλαν στα επαγγελματικά και οικογενειακά ψυγεία τα μιλφέιγ και τα τσιζκέικ. Η σεράνο σερβιρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, σε ένα από τα πιο διάσημα καλλιτεχνικά στέκια εκείνης της εποχής, το περίφημο Select της Φωκίωνος Νέγρη, το ζαχαροπλαστείο που άνοιξε το 1945 ο Τρύφωνας Πανταζόπουλος. Δική του δημιουργία ήταν και η σεράνο. Με έμπνευση από τη χιλιανή τραγουδίστρια Ροζίτα Σεράνο που έκανε καριέρα και στην Ελλάδα.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ