Καθήκοντα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών αναλαμβάνει για το 2020 η αντιπρόεδρος και νομικός Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα. Η κ. Μπενάκη θα πάρει τη σκυτάλη από τον σημερινό πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκό, Στέφανο Ημελλο. Στην ίδια συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας Αθηνών εξελέγη αντιπρόεδρός της για το έτος 2020 ο ακαδημαϊκός και φυσικομαθητικός Λουκάς Χριστοφόρου.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη – Ψαρούδα γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Διεθνούς και Αλλοδαπού Ποινικού Δικαίου του Φράιμπουργκ. Η Νομική Σχολή της Βόννης την ανακήρυξε το 1961 σε διδάκτορα Ποινικού Δικαίου και το 1986 ανακηρύχτηκε καθηγήτρια Α’ βαθμίδας του Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας (1989), υπουργός Πολιτισμού (1990-1992), υπουργός Δικαιοσύνης (1992-1993) και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (2004-2007). Κατά τη βουλευτική της σταδιοδρομία, συμμετείχε στις αναθεωρήσεις του Συντάγματος. Από τη θέση της προέδρου της Βουλής προώθησε την κοινοβουλευτική συνεργασία με Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ασίας, της Αφρικής, της Ν. Αμερικής (Χιλή) και με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Εχει συνεργασθεί με διεθνείς Οργανισμούς, εκπροσώπησε το ελληνικό Κοινοβούλιο κατά τη σύνταξη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μετείχε στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Διευθύνει από το 1976 το περιοδικό «Ποινικά Χρονικά», το αρχαιότερο και πλέον έγκυρο περιοδικό, που υπηρετεί τις Ποινικές Επιστήμες και τη δικαστηριακή πρακτική στην Ελλάδα, συμβάλλοντας η ίδια με άρθρα και σχόλια στην προσέγγιση της ποινικής θεωρίας και πράξης.