Ο ύπνος κάνει καλό, όχι όμως και ο πολύς ύπνος. Αυτός τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε νέα έρευνα, σχετίζοντας τις πολλές ώρες στο κρεβάτι με αυξημένο ρίσκο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ειδικότερα και σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα, όσοι κοιμούνται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και του μεσημεριού, αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό κατά 85%.
Για παράδειγμα, όσοι απολαμβάνουν τον μεσημεριανό τους ύπνο για 90 λεπτά, αυξάνουν το ρίσκο κατά 25%, συγκριτικά με εκείνους που δεν κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας ή συνηθίζουν να κλείνουν τα μάτια τους για μόλις 30 λεπτά.
«Οι άνθρωποι, ιδίως οι μεσήλικοι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις συνήθειες ύπνου – με έμφαση τόσο στη χρονική περίοδο όσο και στην ποιότητα ύπνου – καθώς και συμπληρωματικά με άλλες παρεμβάσεις πιθανόν να προλαμβάνουν την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου» σημειώνει η καθηγήτρια στο Τμήμα Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας του πανεπιστημίου Huazhong στην Κίνα, Dr. Xiaomin Zhang.
Συσχετισμός. H ερευνήτρια εντούτοις διευκρινίζει ότι τα δεδομένα της νέας αυτής μελέτης δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο υπερβολικός ύπνος ευθύνεται για τα εγκεφαλικά, αλλά ότι υπάρχει ένας συσχετισμός.
Πάντως, έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι πολλές όπως και οι λίγες ώρες ύπνου συνδέονται επίσης με αυξημένη χοληστερόλη και παχυσαρκία, παράγοντες που είναι στενά συνδεδεμένοι με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης η Dr. Zhang με τους συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία συνολικά 32.000 ανθρώπων, με μέση ηλικία τα 62 έτη. Σε διάστημα έξι ετών οι 1.500 εξ αυτών υπέστησαν εγκεφαλικό.
Οι ερευνητές αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα έλαβαν υπόψη τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.
Ομως, μεταξύ άλλων αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι εκείνοι που συμπλήρωναν εννέα και πλέον ώρες βραδινού ύπνου και συνήθιζαν να κοιμούνται επίσης το μεσημέρι ήταν εκείνοι που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο.
Επιπλέον, ο ανήσυχος – διαταραγμένος ύπνος επίσης φάνηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 29%, συγκριτικά με όσους απολαμβάνουν ένα ήσυχο βράδυ.
Πάντως, στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές αναγνωρίζουν και τα «αδύναμα» σημεία της μελέτης τους: αφενός ο χρόνος ύπνου εκτιμήθηκε με βάση τις ίδιες τις αναφορές των συμμετεχόντων και αφετέρου η σχέση αυτή που διαπιστώθηκε μπορεί να αφορά μόνον τους ηλικιωμένους.