Από την υπογραφή μιας συμφωνίας έως την υλοποίησή της, η απόσταση δεν είναι ποτέ μικρή. Πολλά εμπόδια μπορεί να υψωθούν και πολλές παγίδες να στηθούν μέχρι να λάβουν σάρκα και οστά όσα αναφέρονται γραπτώς σε ένα κείμενο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι η υπογραφή και μόνο της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στη χώρα μας, το Ισραήλ και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού EastMed έχει πολλά και ποικίλα οφέλη τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.

Συνιστά όφελος για τη χώρα μας το γεγονός πως χτίζει μια ισχυρή συμμαχία με το Ισραήλ όχι μόνο στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και σε εκείνο της ασφάλειας – ο σχετικός όρος της συμφωνίας είναι ως προς τούτο σαφής. Η συμμαχία αυτή διαμορφώνει μια νέα ισορροπία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Οπως δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το γεγονός πως χαράσσεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης και πως στη χάραξη αυτή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η χώρα μας.

Η συμφωνία για τον EastMed στέλνει επίσης ένα ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα. Κι αυτό είναι πως ο ενεργειακός πλούτος δεν διεκδικείται με λεονταρισμούς, επιδείξεις ισχύος, μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις. Ρυθμίζεται με διαπραγματεύσεις που καταλήγουν σε συμφωνίες επωφελείς για όλους, οι οποίες εξασφαλίζουν την πρόοδο, την ευημερία και την ανάπτυξη όλων των χωρών της περιοχής. Κι αυτό δεν είναι παρά ένα μήνυμα ειρήνης.