Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι απολύτως σαφής στην προειδοποίησή της: τα αναμμένα τζάκια σε ένα τόσο επιβαρυμένο περιβάλλον όπως είναι αυτό των αστικών κέντρων απειλούν πολύ σοβαρά την ανθρώπινη υγεία. Πολύ σαφής είναι και η έκκληση: τα τζάκια στις μεγάλες πόλεις πρέπει να σβήσουν και να μην ανάψουν ξανά, όπως αποφασίστηκε άλλωστε πριν από χρόνια στη μητρόπολη του Λονδίνου όπου η μαζική καύση ξύλου δημιούργησε μια πραγματικά αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η πολιτεία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της την ανακοίνωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και να υιοθετήσει όλες εκείνες τις δράσεις που είναι απαραίτητες για να απαλλαγεί το αστικό περιβάλλον από ένα τόσο επιβαρυντικό στοιχείο. Αλλά και οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν και να προστατεύσουν τόσο τη δική τους υγεία όσο και εκείνη των παιδιών τους. Είναι αδιανόητο να εκτίθενται σε έναν τέτοιο κίνδυνο όποιοι βρίσκονται στην ηλικία της ανάπτυξης.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτός ο κίνδυνος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποβαθμιστεί. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ο ήχος αυτός πρέπει να ακουστεί δυνατά. «Δεν υπάρχει καμία θαλπωρή, μόνο ο κίνδυνος να εμφανίσετε καρκίνο ή άλλες ασθένειες» λέει στην ανακοίνωσή της. Αρκεί αυτή η φράση και μόνο για να αντιληφθεί κανείς πως η αδιαφορία εκ μέρους πολιτείας και πολιτών θα ήταν εγκληματική. Ας αντιληφθούμε όλοι πως η ρύπανση είναι θανατηφόρα.