Η πρόταση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είθισται να ανακοινώνεται από το κόμμα που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία πρώτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να γνωστοποιήσει την επιλογή αυτή με διάγγελμα στους έλληνες πολίτες. Αλλά η επιλογή αυτή δεν στερείται νοήματος. Το όνομα του νέου Προέδρου ήταν μια άνευ λόγου εκκρεμότητα στην πολιτική ζωή. Και τέτοιου τύπου εκκρεμότητες δεν συνάδουν με το ύπατο αξίωμα της πολιτείας.

Ως προς την επιλογή, θα πρέπει να αναγνωριστεί πως η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε μια θεσμική επιλογή. Ο θεσμός δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια και η αρχή αυτή υπηρετήθηκε στο έπακρο. Το πρόσωπο που προτάθηκε εξάλλου διαθέτει το κύρος, αλλά και τα εχέγγυα για να υπηρετήσει τον θεσμό επάξια και στο ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις. Ο ρόλος του Προέδρου λέγεται πως είναι διακοσμητικός. Είναι κάτι που ισχύει ως προς τις εξουσίες. Δεν ισχύει όμως ως προς αυτά που συμβολίζει. Το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει τεράστιο ειδικό βάρος όχι μόνο σε θεσμικό, αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σταθμίσουν όλα αυτά τα δεδομένα πριν εκφραστούν ως προς την πρόταση της πλειοψηφίας. Τα κόμματα του κοινοβουλίου οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και του θεσμικού τους ρόλου. Το πρόσωπο που προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της συναινετικής επιλογής. Η συναίνεση θα πρέπει τώρα να αποδειχθεί και στην πράξη.